Ništa nije besplatno: Evo koliko vrijedite Facebooku

Facebook je u trećem ovogodišnjem kvartalu ostvario rekordne prihode – 7 milijardi dolara, uz povećanje od skoro 60 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Zuckerbergova kompanija najveći dio zarade ostvarila je zahvaljujući oglašavanju, a na temelju ukupnog broja korisnika i ostvarenih prihoda, pokazalo se da je u ovom tromjesečnom razdoblju svaki korisnik Facebooku vrijedio oko četiri dolara, što znači da se tijekom cijele godine ta cifra povećava na nešto više od 16 dolara.

Dakle, iako je ova društvena mreža besplatna za korištenje, sve informacije, videozapisi i fotografije koje korisnici na njoj dijele ipak imaju svoju cijenu i na njima Facebook zarađuje veliki novac.

Prošle godine vrijednost korisnika Facebooka iznosila je 11,88 dolara, a na temelju podataka iz prošle tri godine na The Telegraphu kažu kako su korisnici u tom razdoblju Zuckerbergovoj kompaniji prosječno zaradili 36 dolara.

Riječ je o prosječnoj vrijednosti koja se razlikuje ovisno o zemljama i regijama pa je tako u prošlom kvartalu vrijednost korisnika iz SAD-a i Kanade iznosila 15,65 dolara, dok je u regiji ‘ostatka svijeta’ u kojoj se nalaze sve zemlje i područja izuzev Sjeverne Amerike, Europe i azijsko-pacifičke regije, vrijednost korisnika iznosila samo 1,21 dolara, piše dnevnik.hr.