Niske temperature i oborine ugrozile poslovanje viteškog gospodarstva

Snježnog pokrivača visine sedamdesetak i više centimetara u Vitezu nije bilo od 1999. godine, a temperatura koje su se spuštale do – 25 stupnjeva, skoro 50 godina. Na sreću takve snježne padavine i ekstremno niske temperature na ovom području nisu odnijele nijedan ljudski život, što je ipak najvažnije.

No, u mnogo čemu takve vremenske (ne)prilike ljudima su zagorčale život, a velike probleme donijele su i viteškom gospodarstvu. Jer, život je već dva tjedna blokiran, promet je otežan ili danima i potpuno prekinut, dolazak na posao je vrlo otežan a iz udaljenijih naselja i nemoguć, a pogotovo dolazak kupaca i poslovnih ljudi u ovo poznato trgovačko središte.

Kako nam kaže poznati viteški gospodarstvenik, vlasnik tvrtke Ecos, Anto Rajković, snijeg, led i hladnoća ovoj su tvrtci donijeli  velike poteškoće u poslovanju.

Naime, kaže Rajković, troše se posljednje zalihe repromaterijala za proizvodnju fleksibilnih cijevi, dovoz je u prekidu, pa tako i odvoz gotovih proizvoda. A Ecos je najveći proizvođač fleksibilnih cijevi na prostoru bivše države i izvoznik u sve države okruženja, na Bliski istok, pa i u zemlje (Austrija, Mađarska, Slovenija…) Europske unije. Znatno je pala i prodaja elektro i vodo instalacijske opreme po čemu je, također, Ecos poznat.

„To su razlozi da smo za sve uposlene (127 djelatnika) skratili radno vrijeme za dva sata. Djelatnici koriste dio godišnjeg odmora, imamo velikih poteškoća u proizvodnji zbog nedostatka repromaterijala, a i isporuka naših proizvoda je iznimno otežana. I nema dvojbe ovakvo vrijeme ostaviti ozbiljnog negativnog traga na poslovanje tvrtke i ispunjavanje zacrtanog financijskog plana“, kaže Rajković.

Slična je situacija, u nekim tvrtkama čak i gora, u MAKS-u, u najvećem trgovačkom centru FIS, promet je prepolovljen, a trpi i proizvodnja namještaja. I FIS je skratio radno vrijeme za dva sata pa sada je najveći trgovački centar na Balkanu otvoren do 19 a ne do 21 sat kako je to uobičajeno. To isto učinio je i Economic, GMS…, tvrtka IVA je ukinula drugu smjenu…, a slična je situacija i u drugim tvrtkama Poslovnog centra PC – 96 u kojemu je uposleno više od 4 tisuće djelatnika.

Posljedice ovakvog stanja, posebno potraju li vremenske nepogode, osjetit će gospodarstvenici, svi uposlenici, općinski i županijski proračun kojega viteško gospodarstvo puni čak s 25 posto.

Zvonimir Čilić / VL