Nino Raspudić: BiH ne može preživjeti odlazak stranaca

Velikobošnjački hegemonizam najodgovorniji je za tešku političku krizu u BiH koja će se, odmah po odlasku međunarodne zajednice, definitivno raspasti, ocijenio je profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić.

Raspudić ističe da su bošnjačke političke elite potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma shvatile isključivo kao znak da je završeno “prvo poluvrijeme” ratnih sukoba, zbog čega je logično sklapanje političkog savezništva između Srba i Hrvata u BiH.

“U situaciji kad u zemlji imate na sceni agresivni bošnjački unitarizam i hegemonizam, za Hrvate je bilo logično tražiti saveznike tamo gdje ih mogu naći. Savezništvo najjačih stranaka iz Republike Srpske i dva HDZ-a je sasvim prirodno i logično”, rekao je Raspudić za “Press RS”.

Raspudić smatra kako je kriza – jedino na što BiH uvijek može računati.

Prema njegovim riječima, BiH se kao država održava samo zahvaljujući pritiscima međunarodne zajednice. “Kada bi se međunarodna zajednica povukla, BiH bi se sigurno raspala”, smatra Raspudić.

Prema Raspudiću, najveći krivac što bošnjački narod gaji iluzorna nadanja kako je unitarno uređenje BiH jedino moguće.

Paddy Ashdown o BiH: EU bi trebala pokazati puno više mišića

Istodobno, lord Paddy Ashdown, tvorac teze o “Tuđmanovoj salveti”, bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i nekadašnji vođa britanskih liberalnih demokrata, zastupa gledišta slična Raspudićevim. Međutim, za razliku od zagrebačkog profesora, britanski diplomata zagovara politiku “pokazivanja mišića” prema svima onima koji ne žele BiH kao centraliziranu državu.

Prema njegovim stavovima, iskazanim tijekom nastupa u Irskom parlamentu “Europska unija previše dopušta da Bosna i Hercegovina postane opasno decentralizirana država.

Na zajedničkom sastanku odbora Irskog parlamenta za vanjske i poslove Europske unije, Ashdown je ukazao na činjenicu da se 11 godina teškog rada i prisilnog stvaranja državnih institucija sada počinje raspadati, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

– Uspostavljena je vrlo opasna dinamika nejedinstva u radu, a separatisti uživaju previše utjecaja. EU  je vrlo malo uradila na ovome. EU bi trebala pokazati puno više mišića. Trebamo biti brutalniji u izoliranju separatista – oštro je upozorio Ashdown komentirajući aktualne političke prilike u BiH.

Lord Ashdown, kako prenose irski mediji, članovima odbora Nacionalnog parlamenta Irske prepričao je kako mu je rečeno da među čelnicima zemalja Europe nema apetita za djelovanje, ali je istodobno naglasio kako institucija u Bruxellesu moraju napraviti plan djelovanja u BiH.

– Bosni i Hercegovini dopušteno je da postane upala u granicama Europe, zaraza koja se može lako širiti. Situacija u BiH je klizanje natrag u crnu rupu disfunkcionalnosti, kriminala i korupcije – rekao je lord Ashdown, pozivajući otvoreno EU da prihvati velikobošnjački koncept preustroja BiH u unitarnu državu.

Također je naglasio kako je strašna tragedija za BiH u tome što je ovoj zemlji od 2007. godine promijenjena dinamika u suprotnom pravcu, zbog čega EU na sebe treba preuzeti krivicu, prenosi Dnevni avaz.