Nikola Grabovac: Krediti u švicarskim francima su nezakoniti

Nikola Grabivac

Ekonomski ekspert i nekadašnji ministar finansija FBiH, a sada rektor Sveučilišta Vitez, Nikola Grabovac smatra da je Hypo banka ugovor o kreditiranju bh. građana i privrednih subjekata u kojem povrat sredstava veže uz švicarski franak, sklopila na nezakonit način.

U izjavi za Dnevni avaz on objašnjava da nijedan bh. građanin koji je digao kredit u švicarskim francima, nije dobio kredit u ovoj valuti, već u konvertibilnim markama, što je protivno svim propisima.

Viša glavnica

Kojim argumentima objašnjavate zbog čega banka nema zakonsko pravo vezati povrat kredita uz švicarsku valutu?

– Uzmite 100 švicarskih franaka i probajte kupiti bilo šta u BiH, nećete uspjeti. Nijedna vam prodavaonica ne smije primiti švicarske franke kao sredstvo plaćanja, jer je to nezakonito i jer švicarska valuta nije platežno sredstvo u BiH, već je to konvertibilna marka.

Banka nije smjela raditi nešto što nije u skladu sa zakonom. Sada imate situaciju da građanin koji je podigao kredit za stan u iznosu od, naprimjer, 100.000 maraka, po osnovu rasta švicarskog franka na glavnicu vraća 150.000, a na kamate oko 75.000, a to je toliko opasno i teško za pojedine građane.

Interesi banaka

Federalni ministar financija Ante Krajina kazao je da on u ovom trenutku nema rješenje za bh. građane koji su podigli kredit u švicarskim francima. Kako to komentirate i postoji li zaista rješenje za ovu situaciju?

– Postoji. Entitetske vlade i Vijeće ministara moraju zaštititi građane od lihvarskog odnosa komercijalnih banaka. Mora se donijeti zakonska odluka kojom se obustavlja vezivanje uz švicarsku valutu i van snage stavljaju svi ugovori kojima se precizira takva odluka. Te odluke bile bi suprotne interesima komercijalnih banaka, ali banke ni tada ništa ne bi gubile, jer bi svakako dobivale povrat u markama, odnosno u eurima.

Slično rješenje je prije nekoliko dana ponudila Vlada Hrvatske. Zašto ne može naša?

– Hrvatska vlada odlučila je zaštititi građane i tu ništa nije sporno. Banke u Hrvatskoj moraju poštivati tamošnju vladu, dok se čini da je u BiH, zbog rejtinga naših vlada ili utjecaja međunarodnih finansijskih institucija, niko ne mora poštovati.

Bh. građani plaćaju dug Grčke i Španjolske.

– Odnose na relacijama dolar – euro plus pad likvidnosti u državama kao što su Grčka, Španjolska, evo sada se i Italija najavljuje, sve to sada trebaju platiti i građani BiH, a oni nisu ni luk jeli, ni luk mirisali. Vlada ove zemlje mora ih zaštititi – upozorava Grabovac.