Nikad manje štandova sa malinama na “Danima maline”

Nikad manje štandova sa malinama na sajmu organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline” u Novom Travniku, koji je započeo jučer.
Naime, tek tri štanda na 13. međunarodnom sajmu odraz su, po mišljenju Seada Hercega, predsjednika Saveza “Organsko FBiH”, vremenskih nepogoda i situacije u čitavoj poljoprivredi.

Pokrenuli smo sajam prije 13 godina, kako bismo pomogli proizvođačima malina i ostalim poljoprivrednicima. Međutim, već 12 godina vidimo da poljoprivreda rapidno opada, a to je zbog toga što se ne radi na razvojnoj komponenti općeg poljoprivrednog agrara, kazao je Herceg.

Jedan od izlagača, Slaven Čović, predsjednik udruge “Cibus, zdrava hrana”, kažer kako su ovakvi sajmovi dobra promocija za sve proizvođače.

Imamo 16 vrsta domaćih likera, tri vrste meda, energetsku bombu za imunitet, a bavimo se još proizvodnjom sušenog voća i čajeva. Prodaja ide ekstra, nisam ni sumnjao, bio sam već na četiri ili pet sajmova i doista je to pravi put za sve proizvođače, rekao je Čović.

Prije svega treba, smatra Herceg, pomoži ruralnim područjima kako bi stvorili novu vrijednost, ali i da treba povesti računa o kvaliteti malina koje se uzgajaju u BiH.
Trenutna otkupna cijena je, dodaje Herceg, između 2,20 i 2,5 maraka.

Organizatori sajma “Dani maline” dodijeli su priznanja za institucije i pojedince za potporu sektoru organske proizvodnje, a sajam je izazvao priličan interes građana koji su napunili trg na kojem se održavao.