Nijemci zadovoljni bh. medicinarima, uskoro posao i za druga zanimanja

Zahvaljujući pozitivnim utiscima njemačkih poslodavaca, te realnim potrebama na njemačkom tržištu rada odlučeno je da se tijekom 2015. i 2016. godine nastavi program zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj.

Izaslanstvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH boravilo je od 14. do 16. travnja u posjeti Saveznoj agenciji za rad Njemačke s ciljem rješavanja spornih pitanja u vezi s provođenjem Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH na poslovima njegovatelja u Njemačkoj.

Tijekom susreta bilo je riječi o suradnji u okviru provođenja “Triple win” programa za 2015. i 2016. godinu i sagledavanje mogućnosti za sklapanje sporazuma za druga zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada Njemačke, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Zahvaljujući pozitivnim utiscima njemačkih poslodavaca, te realnim potrebama na njemačkom tržištu rada odlučeno je da se tijekom 2015. i 2016. godine nastavi program zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj, te da se istovremeno nastavi s programom zapošljavanja osoba istih kvalifikacija kod poznatog poslodavca.

Na sastanku zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željka Rajića i predstavnika Savezne agencije za rad Kaje Eilers predloženo je proširenje dosadašnje suradnje, prenosi Srna.

Proširenje suradnje bilo bi tako da Agencija za rad i zapošljavanje BiH dobije suglasnost da posreduje u zapošljavanju osoba s drugim kvalifikacijama koje su deficitarna na tržištu rada Njemačke, a koja su mnogobrojna na evidencijama nezaposlenih u BiH.

Prema riječima nadležnih u Saveznoj agenciji za rad Njemačke, oni su zainteresirani za proširenje suradnje, te će se u ove aktivnosti uključiti i drugi nadležni organi u Njemačkoj.

Tijekom posjete Njemačkoj izaslanstvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je kliniku u Bad Sodenu, gdje je zaposleno 14 građana BiH.

U razgovoru s rukovodstvom klinike i radnicima iz BiH, predstavnici Agencije su informirani kako je provođena procedura zapošljavanja radnika iz BiH na ovu kliniku, kako se rješavaju praktični problemi oko smještaja, rada u smjenama, upoznavanja s osobljem, pripreme i polaganja stručnog ispita za zvanje njegovatelja u Njemačkoj i drugo.

U priopćenju se navodi kako su svi radnici iz BiH zadovoljni i uvjetima rada i naknadom za rad, prenosi Dnevnik.ba.

Prethodni članakSveti Juraj mučenik
Sljedeći članakPočela “Muzička šarenica”, najuspješniji osnovci iz Dubravice