Nihadu Bojadžiću potvrđena kazna od 15 godina zatvora za zločine u Trusini

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je Nihadu Bojadžiću, ratnom zamjeniku zapovjednika jedinice “Zulfikar” tzv. Armije RBiH kaznu od 15 godina zatvora koju mu je u prvostupanjskoj presudi izrekao Sud Bosne i Hercegovine 2015. godine.

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je Nihadu Bojadžiću, ratnom zamjeniku zapovjedniku jedinice “Zulfikar” tzv. Armije RBiH kaznu od 15 godina zatvora koju mu je u prvostupanjskoj presudi izrekao Sud Bosne i Hercegovine 2015. godine. Bojadžić je osuđen zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO u selu Trusina u proljeće 1993. godine, objavila je Slobodna Bosna.

Pripadnici jedinice “Zulfikar” su u tom selu i općini Konjic ubili 15 civila i strijeljali 6 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali.

Sud BiH je u rujnu 2015.nakon pet godina suđenja za isti zločin osudio i Nedžada Hodžića na 12 i Mensura Memića na 10 godina zatvora.

Prethodno su osuđeni Edina Džeko na 13 godina i Rasema Handanović “Zolja” na 5,5 godina zatvora nakon što je priznala krivicu.

Suđenje Zulfikaru Ališagu, zapovjednik postrojbe “Zulfikar” je razdvojeno zbog bolesti optuženog.

Nihad Bojadžić je 2016.godine nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima u Jablanici.

Dnevnik.ba

Prethodni članakU RS-u se obilježava dan entiteta koji je proglašen neustavnim
Sljedeći članakPostrojavanje pripadnika OS BiH u skladu s odlukom Ministarstva