Ni nakon 14 godina nisu otkrivene ubojice Perice Bilića

Prije 14 godina, 12. lipnja 1998. godine, travnički policajac povratnik, Perica Bilić (1971.), mučki je ubijen eksplozivnom napravom podmetnutom pod njegov osobni automobil u dvorištu obiteljske kuće, u travničkom prigradskom naselju Lovrići.

Unatoč mnogim obećanjima i najavama, ni nakon 14 godina počinitelj(i) i nalogodavci tog terorističkog čina, kao i ubojstvo Peričinog kolege Ante Valjana, ubijenog (31. srpnja iste godine) na isti način u središtu Travnika, u neposrednoj blizini zgrade Policijske uprave, nisu otkriveni. A nije teško zaključiti da zločince više nitko i ne traži iako se papagajski ponavlja kako zločin ne zastarijeva i da je, neprekidno, istraga aktivna.

U povodu 14.-te godišnjice ubojstva policajca Perice Bilića, u župnoj crkvi svetog Mihovila Arkanđela, u travničkoj župi Ovčarevo, svetu misu zadušnicu predvodio je župnik fra Marinko Didak. Prisutni su bili rodbina, Peričini prijatelji i radne kolege hrvatske nacionalnosti iz policijske uprave Travnik, na čelu s županijskim ministrom MUP-a, Jozom Lučićem. Svi su oni pohodili i mjesno groblje Torine i na Peričin grob položili cvijeće i upalili svijeće.

I ove godine, kao i prethodnih, nitko iz struktura PU Travnik i srednjobosanskog MUP-a bošnjačke nacionalnosti nije posjetio grob i poklonio se sjenama ubijenog im kolege.

Zvonimir Čilić / VL