Nevrijeme pogodilo BiH: Na Bjelašnici brzina vjetra nevjerovatnih 144 km/h

Jaki i olujni udari vjetra koji su sinoć pogodili šire područje Bosne i Hercegovine prouzrokovali su nove štete za imovinu građana.

Prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na Bjelašnici je zabilježena brzina vjetra od nevjerovatnih 144 kilometra na sat, dok su u nižim krajevima tokom noći zabilježene brzine vjetra od gotovo 60 kilometara na sat.

Olujni udari posebno su bili izraženi na području Banje Luke te u sarajevskoj regiji, gdje je vjetar prouzročio štetu na pojedinim objektima.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba potvrdili su da je zabilježeno oštećenje jednog objekta u općini Vogošća. Tačnije, jak vjetar doslovce je skinuo krov sa jedne kuće u naselju Kobilja Glava.

Slične štete zabilježene su i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, ali iz Federalne uprave Civilne zaštite ističu kako još uvijek prikupljaju podatke s terena, te da će tačan iznos štete biti poznat tokom dana. Dodali su i kako je još uvijek na snazi žuto i narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra koji mogu doseći brzinu i do 80 kilometara na sat, te su zamolili građane da i dalje vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti svoje imovine.

Prema vremenskoj prognozi za danas ističe se kako će tokom dana biti zabilježene kratkotrajne slabije padavine, te pad temperatura, zbog čega se na širem području cijele BiH danas mogu očekivati susnježica i snijeg.