Neven Laštro, prvotimac Osijeka na odmoru u Busovači

Nogometaš NK „Osijek“ Neven Laštro nalazi se na zasluženom odmoru u svojoj Busovači, i to sve nakon naporne sezone i velike borbe za opstanak njegovog kluba u 1. HNL.

Cilj je ostvaren – osiguran je tek u posljednjem kolu opstanak, ali za ovaj klub zbog svoje slavne povijesti bi primjerenija bila borba za izlazak u Europu.

Vodili smo ugodan razgovor s veoma srdačnim mladićem koji je od planiranih 10-tak minuta trajao mnogo duže.

Na početku, prvo pitanje je ono standardno, kako si se snašao u novoj sredini, novoj ligi i kako si prihvaćen u Osijeku?

Nakon mog odlaska na polusezoni iz Širokog Brijega imao sam nekoliko ponuda od klubova iz BiH Premijer lige. Moguć je bio i povratak u Travnik, a dobio sam i poziv i iz NK Vitez. Moram da napomenem da je NK Široki Brijeg bio maksimalno korektan u svim ovim razgovorima oko novog kluba i da mi je izašao u susret i dao potpuno slobodne papire te mu se i sada zahvaljujem. Odabrao sam ponudu Osijeka jer sam želio i promijeniti ligu i mislim da sam napravio dobar potez, ušao sam odmah u prvu ekipu, igrači i navijači su me prihvatili i osjećao sam se vrlo ugodno u Slavoniji.

Igrajući u Širokom Brijegu, borio si se za prvaka, kako je kada se boriš za opstanak?

Mnogo, mnogo teže. Najviše je teško sa psihološke strane jer si uvijek pod pritiskom da moraš osvojiti bodove, a posebice na svom terenu. Bio sam izuzetno sretan kada sam postigao onaj pogodak protiv Zadra u Osijeku u 92. minutu jer smo tom pobjedom u međusobnom skoru bili bolji od Zadra i u tom eventualnom istom zbroju bodova. Na kraju smo uspjeli opstati u ligi i iznimno sam sretan što sam i ja bio dio tog podviga mog kluba.

Igrao si i u BiH Premijer ligi i sada u 1.HNL. Možeš li podvući paralelu između te dvije lige?

Mogu i to vrlo lako. 1.HNL je mnogo kvalitetnija i mnogo je manje tenzija nego u našoj ligi , a posebice na gostovanjima. Infrastruktura je puno bolja u Hrvatskoj, mada se u posljednje vrijeme u BiH počinje ulagati u stadione jer su čelnici klubova vidjeli da je mnogo lakše funkcionirati kada imaš dobar teren, svlačionice, klupske prostorije, rasvjetu i drugo. Dinamo je zaista prejak, igrao sam protiv njih i oni u ovoj ligi igraju protiv protivnika taman toliko koliko im treba i nije čudo da su ostali neporaženi. Rijeka je odmah iza njih, a onda je praznina nakon čega idu svi ostali klubovi pa i moj Osijek.

Pratio si i rasplet prvenstva u BiH, tvoj komentar.

Drago mi je da su i moj bivši klub Travnik i naši susjedi iz Viteza ostali u ligi. Sarajevo je bilo prejako i igrački i financijski iako mislim da najljepše igra Zrinjski. Iznenadilo me to što Široki Brijeg nije u konačnici niti izborio Europu, a bio je 7-8-kola do kraja i prvi i bio u finalu Kupa BiH. Sloboda i Čelik su svojim igrama u proljeće pokazali da se ovi velikani BiH lige vraćaju na pravi put, a dobro su igrale i vrlo mlade ekipe Željezničara i Borca.

Podržavaš li najavljeno smanjivanje broja klubova u BiH ?

Apsolutno. Mada je možda jednu godinu trebalo smanjiti na 14 pa na 12 klubova jer će iduća godina biti izuzetno teška posebice za „male“ klubove jer ih 6 ispada. No to je odluka koja se mora ispoštovati, a ona će garantiram donijeti i veću kvalitetu i bolju posjetu, a to vam govorim iz kuta 1.HNL-a koja ima 10 klubova.

I na kraju , posljednja pitanja su: ostaješ li u NK Osijeku i koliko pratiš ekipu koja je tvoj matični klub – NK Busovaču?

Na prvo pitanje nemam konkretan odgovor, ali će se za dva-tri dana sve znati. Što se tiče moje NK Busovače, zahvaljujući sportskoj redakciji vašeg medija pratim redovito, posebno mi je bila interesantna ova „igra bez igre“ oko utakmice sa FK Fojnicom. Znam da trener Oliver Vujica vrlo dobro radi, vidim da igraju i mladi momci i neki iskusniji koje i ja poznajem. Želim svom klubu i dalje puno dobrih rezultata, i da konačno se napravi nekakva nova jača liga u kojoj bi NK Busovača morala igrati, a vjerojatno će tako i biti nakon i preustroja Premijer lige naredne godine.

Hvala Nevene, a redakcija ti želi mnogo, mnogo uspjeha u nastavku karijere.