Nestašica zaštitnih maski u ljekarnama širom BiH

U ljekarnama širom Bosne i Hercegovine vlada nestašica zaštitnih maski zbog velike potražnje uslijed panike koja je zavladala zbog mogućnosti širenja koronavirusa.

Da je među pojedinim građanima zavladala panika, potvrđuje podatak da danas ni u jednoj ljekarnoj u Sarajevu i Mostaru nije se moglo kupiti zaštitne maske, prenosi Večernji list.

Povećali cijene

“Nemamo maske trenutno jer je nestašica u nabavci, ali nadamo se da će ih uskoro biti”, rekla je uposlenica jedne ljekarne na Marindvoru.

Na Kovačićima i Grbavici smo bo je isti odgovor. Cijene su, evidentno, znatno više u odnosu na prosinac.

Deset komada kirurških maski, prije malo više od mjesec, moglo se kupiti za 2-3 KM, a danas su rekli da isti paket košta 5,60 maraka.

Nemaju gdje nabaviti U ljekarnoj na Socijalnom su nam, također, rekli da na stanju nemaju zaštitne maske te da je razlog taj što ih nemaju gdje nabaviti.

“Dobavljali smo maske iz Kine, ali zbog pojave koronavirusa obustavljena je isporuka”, rečeno je u ljekarnoj na Socijalnom.

Svi uposlenici rade s maskama na licu, a kako stoji na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zdrave osobe je trebaju nositi radi prevencije.

“Masku nosite ako kišete ili kašljete. Maske su efikasne samo ako se koriste u kombinaciji s čestim pranjem ruku dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola ili sapunom i vodom”, savjetuju u Zavodu.

Panika od koronavirusa zahvatila je i Hercegovinu, a posebno nakon vijesti da su dva slučaja potvrđena u Hrvatskoj.

Prethodni članakNapravljeni značajni iskoraci ka stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja te izjednačavanju prava djece i nezaposlenih rodilja
Sljedeći članakTravničanka prevarena preko Facebooka, policija uhitila osumnjičenog