Nesporazumi unutar SDA i DF-a u SBŽ

Konačno, u ponedjeljak 9. ožujka završeno je konstituiranje Srednjobosanskog županijskog Sabora pa su sada stvoreni uvjeti za proceduru usvajanja županijskog proračuna, a bude li konstruktivne suradnje između tri partnerske stranke – SDA, DF i HDZ BiH – uskoro bi trebao biti i predložen mandatar županijske Vlade. Hoće li i kada će to biti (ne)da se jasno zaključiti iz informacija koje smo dobili od najodgovornijih predstavnika ove tri stranke – Lidije Bradara (HDZ BiH), Emira Muftića (DF) i Asima Merkića (SDA). Jer, očito je „pucaju“ veze SDA i DF-a, a što ne kriju i dužnosnici ove dvije stranke.

„Ne znam zašto je DF napustio pregovore, gdje to „zapinje“ između SDA i DF-a. Mi, skupa sa našim partnerima iz HNS-a zauzeli smo jasan stav da ovi razgovori i pregovori moraju što prije dati konkretne rezultate. Puno vremena smo potrošili, a daleko nismo odmakli“, kazala je ovim povodom predsjednica Ž.O. HDZ BiH, Lidija Bradara. „Predlagali smo promjenu županijskog Ustava i Zakona o Vladi kako bi konačno mi Hrvati u Saboru i u Vladi imali mehanizme zaštite naših interesa. Tražili smo isti tretman i položaj kakve imaju Bošnjaci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, na žalost to naši partneri nisu prihvatili. Zašto, pitanje je ostalo bez odgovora“, riječi su predsjednice Bradara, koja je posebno apostrofirala činjenicu da sve „hrvatske ruke“ u županijskom Saboru (HDZ BiH 8, HDZ 1990. 2 i HSS „Stjepan Radfić 1) na istim pozicijama kada su u pitanju hrvatski interesi.

Na pitanja što hrvatske stranke traže kada je rije o pozicijama u županijskoj Vlkadi, Lidija Bradara je kazala: „Tražimo mjesto premijera i tri ministarske pozicije, ili pak drugi „paket“ koji podrazumijeva četiri ministarske pozicije i pravo prijedloga petog ministra iz reda srpskog naroda. I od ovih prijedloga nećemo odustati“, naglasila je Lidija Bradara, ističući spremnost na razgovore i traženje putova ka dogovoru optimalnih rješenja. „Imali smo i imamo konstruktivne prijedloge ali i jasne zahtijeve i poziciju hrvatskih stranaka u strukturama županijske vlasti i hrvatskog naroda u Srednjobosanskoj županiji. Međutim jasno je da dogovora nema unutar bošnjačkih stranaka (SDA I DF). Problem, naime, nastaje kod nekih stranaka koje, recimo u Sarajevu, žele prostu matematiku, a kada je u pitanju Travnik i Srednjobosanska županija onda bi, uz matematiku uključili i politiku“.

Demokratska fronta, kada je u pitanju konstituiranje županijskog Sabora uopće nije zadovoljna, a za svoje nezadovoljstvo krive partnersku SDA. „Još u prosincu, kazao je Emir Muftić, postigli smo dogovor sa SDA da pozicije u Domu naroda Parlamenta F BiH i dopredsjedničku poziciju u županijskom Saboru podijelimo. Podržali smo traženje SDA i njihovog kandidata (Refika Poparića) podržali u izboru za Dom naroda i s pravom smo očekivali podršku SDA za izbor Edina Mušića na poziciju zamjenika predsjedatelja županijskog Sabora. Na žalost SDA naš prijedlog nije podržala i oni su, uz podršku SBB-a taj dogovor izigrali“, kazao je Muftić i istaknuo: „Ovim je, kada je naša stranka u pitanju, definitivno stavljena točka na naše sudjelovanje u dogovorima oko formiranja županijske Vlade i drugih struktura županijske vlasti. Jer, ovo je poruka kakvu bi ulogu DF imao u o u ovoj koaliciji na razini Srednjobosanske županije“, kazao je Emir Muftić.

Da mnogo što ne ide, da u odnosima s DF-om ne „štima“, nije krio predsjednik K.O. SDA, Asim Mekić. „Pregovori zapinju, ne idu, međutim razgovorima i traženju rješenja alternative nema. Ima nekih pomaka ali ne i dovoljni da bi mogli reći kako smo nadomak konačnog dogovora. A vrijeme curi! Na žalost, DF je prekinuo sudjelovanje u pregovorima oko formiranja županijskih struktura vlasti. Razlog za to, bar tako tvrde iz ove stranke je izbor za zamjenika predsjedatelja županijskog Sabora, Muharema Grabusa (SDA. Međutim, treba znati da njihov kandidat Emir Mašić na konstituirajućoj sjednici 10, prosinca prošle godine nije dobio potreban broj glasova. I što smo mi (Klub bošnjačkog naroda op.a.) drugo mogli ili trebali uraditi nego predložiti drugog kandidata“, pojasnio je razloge spora SDA i DF-a, Asim Mekić i jasno poručio: „ Pozivamo kolege iz DF-a da se vrate pregovorima i traženju rješenja za konačnu uspostavu struktura vlasti u našoj županiji. Ono što je bilo dogovoreno sa DF-om a nije realizirano (izbor Edina Mašića na mjesto zamjenika predsjedatelja županijskog Sabora op.a.), spremni smo kompenzirati na drugoj strani ali bez zanemarivanja stavova i mišljenja naših partnera iz HDZ-sa BiH. Pozivima DF-u da se vrati pregovorima pridružuju se i partneri iz HDZ-a BiH. A ako to kolege iz DF-a ne prihvate, Bože moj, tražit ćemo neka druga rješenja. Tražit ćemo, naime, podršku drugih stranaka, a ako bude trebalo i pojedinih zastupnika bez obzira iz koje su stranke. Spremni smo i na to. Vladu moramo uspostaviti i uvjeren sam da ćemo to uspjeti u narednih desetak dana“, jasno je poručio predsjednik KO SDA, Asim Mekić.