Nerazumijevanje općinskih struktura vlasti

Po mnogim relevantnim ocjenama pa i priznanjima koja stižu sa svih razina, Organizacija Crvenog križa u Novom Travniku spada među uski krug najorganiziranijih i najuspješnijih u Federaciji pa i u BiH.. Na čelu ove organizacije, već 23 godine, je Marijan Lovrinović, poznati humanitarac, ujedno i istaknuti član srednjobosanske Udruge dijaliziranih i transplatiranih (doner bubrega), skupa s njim radi i Refik Džoja, a donedavno je radila i Veselka Đukić, od prošle godine umirovljenica. A o popuni tog upražnjenog mjesta, unatoč velikim potrebama, nema ni govora, jer stanje u CK Novi Travnik, je vrlo teško, zabrinjavajuće. Jer, kako kaže Marijan Lovrinovoić, prepušteni su sami sebi, bez podrške i razumijevanja općinskih struktura vlasti, „a sve je više onih koji traže i očekuju pomoć od naše Organizacije”.

„Imali smo ustaljenu dodjelu sredstava iz Općinskog proračuna u godišnjem iznosu od 40 tisuća KM. U 2012.je iznos smanjen na 24 tisuće, a za 2013., kada je općinski proračun porastao, pao je na mizernih 15 tisuća što nije dovoljno ni za najnužnije i najosnovnije potrebe rad i funkcioniranja”, kaže nam Marijan Lovrinović i sa žaljenjem konstatira kako je to drastično smanjenje na sjednici Općinskog vijeće prošlo većinom glasova, a po amandmana općinskog načelnika Refika Lende. „Na žalost, za načelnikov amandman glasovao je i predsjednik Općinskog vijeća, Slavko Marin”, navodi Marijan i ističe kako općinski čelnici, obojica umirovljenici (sa zamrznutim mirovinama), u Općini gdje je ogroman postotak neuposlenih, nisu našli za potrebu ni odgovoriti na pismena traženja obrazloženja koje im je upućeno iz CK , niti voditelja Organizacije primiti na razgovor.

„A vremena su teška, sve je više osoba u stanju socijalne potrebe, mnogi kucaju na naša vrata, a mi smo u sve težoj situaciji, bez podrške, pa čak i one ljudske verbalne, bez ikakvih kontakata obrazloženja…, od nadležnih. No, mi i dalje uporno radimo, trudimo se, a 27, svibnja, našim trudom i angažmanom, u Novi Travnik iz Leverkuzena stiže nam velika pošiljka humanitarne pomoći vrijedna i preko 100 tisuća KM, te uskoro i pošiljka Organizacije Malteški vitezovi” iz Njemačke, vrijedna više od 50 tisuća KM.”, navode Marijan i suradnik mu Refik.

Pokazuju nam listu pomoći (artikli, broj, količina…) koju su osigurali i u 2012 podijelili, pojedincima, udruženjima, ustanovama…! Ističu kako su prije nekoliko dana, jedanaesti put zaredom, organizirali darivanje krvi novotravničkih maturanata. Odazvalo ih se 85, a Marijan i Refik su iz vozili u 10 tura u 12 km udaljenu novobiljansku bolnicu gdje se krv davala.

Uskoro će, 15. lipnja biti domaćini federalne manifestacije „Darovatelji krvi”, gdje će više od 150 darovatelja (50 i 100 i više puta) krvi, uz tematsku tribinu i druženje, dobiti odgovarajuća priznanja, u prošloj su godini bilo domaćini federalnog natjecanja iz prve pomoć…!

Sve su to velika priznanja nama i našem radu koja prepoznaju mnogi iz zemlje i inozemstva (samo Katolička organizacija iz Launa u Njemačkoj u Novi Travnik je čak 55 puta u poratnom vremenu dovozila humanitarnu pomoć), ali na žalost ne i naši općinski čelnici i općinske strukture vlasti. Oni ne razumiju, ili ne žele razumjeti i sagledati djelokrug rada, aktivnosti, rezultate…, pa vjerskoj organizaciji „Merhamet” iz proračuna usmjere daleko veća sredstva nego našoj organizaciji”, sa žaljenjem konstatiraju Marijan i Refik, djelatnici Općinske organizacije Crvenog križa iz Novoga Travnika.

Zvonimir Čilić / VL

Prethodni članakU nedjelju srednjobosanski rukometni derbi između Viteza i Travnika
Sljedeći članakFOTO: Dario Čerkez i MCK ”Vitez” najuspješniji na prvoj utrci motocross prvenstva BiH