NEPROCJENJIVO: 6. Dani kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja u Krčevinama

Mjesna zajednica Krčevine, kod Viteza, organizator je i domaćin, sada već tradicionalne manifestacija Dan kazandžija i izvornog bećarca. Ova vrijedna manifestacija održava se već šesti put, a ove godine okupila je nekoliko tisuća posjetitelja i više 30 izlagača, koji su na taj način prezentirali kulturnu baštinu Hrvata Središnje Bosne, ali i BiH i Hrvatske.

Uz Vitežane na manifestaciji su sudjelovali i gosti iz Travnika, Novog Travnika, Kreševa, Jajca, Zenice, Popovače i Županje (Republika Hrvatska).

„Mišljenja sam kako je ovo dosad najuspješnija Kazanijada, samim time što smo imali najveći broj kazana, više od 25, a skupine koje su sudjelovale bile su mnogo brojnije i organiziranije. Također, drago nam je da smo imali goste iz Popovače, kao i goste iz Županje, na koje smo ostavili pozitivne dojmove, a koji su svakako dali dodatni pečat našoj manifestaciji. Imali smo dosta problema s vremenskim prilikama, odnosno neprilikama, prije svega s vjetrom, ali i to smo uspjeli prevazići uspješno, čak je to dalo i dodatnu čar ovogodišnjoj Kazanijadi. Vjerujem kako su svi posjetitelji i ove godine uživali, a mi se nadamo u sljedećoj godini još većem i brojnijem skupu, još većem broju sudionika i posjetitelja. Ovim putem zahvaljujem i svima koji su pomogli na bilo koji način, svim skupinama koje su sudjelovale, ali i svim posjetiteljima na dolasku. Posebne zahvale vrijednoj ekipi iz Krčevina, koja je sudjelovala u organizaciji“, kazao je Dejan Plavčić, predsjednik MZ Krčevine, i uz Gorana Miškovića idejni začetnik organiziranja Dana kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja.

I ove godine vrijedne žene iz Krčevina dale su poseban obol ovoj manifestaciji pa su pripremile tradicionalna jela, koje su nekad pravile naše bake i mame. Vrijedni domaćini iz Krčevina pripremili su i besplatan grah i čvarke, a ekipa Lovaca ove godine je pravila lovački čorbanac za sve posjetitelje.

Tijekom svih šest puta na Danima kazandžija i izvornog bećarca u Krčevinama, uz vrijedne domaćine, nastupili su i skupine iz Počulice, Mošunja i Nadioka.

Kao i svake godine sudionike su očekivala i zanimljiva natjecanja, tako je za najveseliju skupina izabrana ekipa Zenice, gdje je otišla i nagrada za najmlađeg sudionika ovogodišnjeg Dana kazandžija i izvornog bećarca, u ruke jedanaestomjesečnog Tonija Markovića, čiji je otac vlasnik dva kazana i tijekom čitave godine proizvodi rakiju. Posebno priznanje za doprinos u organizaciji Dana kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja dobio je član pjevačke skupine Krčevljani i žitelj ovoga mjesta, Dragan Babić.

Za najbolju rakiju šljivovicu izabrana je ona Marka Vulete, dok je drugo mjesto osvojio Anto Topalović, a treće Frano Lekić. Najbolju rakiju viljamovku već drugu godinu zaredom ima Tomo Mišković, drugo mjesto pripalo je Anti Toljušiću, a treće Josipu Šakiću.

Posebnu dimenziju ovoj vrijednoj manifestaciji ponovno je, kao i svake godine do sada, dala pjevačka skupina Krčevljani, kao i poznati glazbenik iz Krčevina Perica Strukar, Dejan Čeko, Udruga „Hrvatska žena“, pjevačka skupina iz Mošunja, Pero Gudelj, Darija Rajić.

Na koncu, možemo samo čestitati Krčevljanima na ovoj vrijednoj manifestaciji i nadati se kako će iznaći snage još mnogo godina organizirati Dane kazandžija i izvornog bećarca viteškog kraja, manifestaciju za koju vjerojatno još nitko, pa ni sami domaćini nisu do kraja svjesni koliko vrijedi. Neprocjenjivo!

Prethodni članak“Don Quijote” GKM-a Vitez spektakularno otvorio 8. Dane kazališta “Vitez 2016”
Sljedeći članakBusovljaci posjetili muzej Franjevačkog samostana Fojnica