Nema pomaka u rješavanju političke krize u Srednjobosanskoj županiji

Nema pomaka, čak ni ozbiljnijih pokušaja rješavanja teške političke krize koja već više od osam mjeseci vlada u Srednjobosanskoj županiji. Istina, prvi koraci nakon pisma visokog predstavnika i vraćanja ustroja županijskih struktura vlasti na početnu poziciju, obećavali su i nagovještavali da će prevladati razum, da će se razriješiti gordijski čvor i vlast ustrojiti na zakonskim i ustavnim osnovama. Jer, održana je izvanredna sjednica županijske Skupštine na kojoj je izabran predstavnik Kluba hrvatskog naroda u rukovodstvo tog županijskog zakonodavnog tijela, te skupštinska radna tijela i povjerenstva.

Potpuno zatišje

Održan je i prvi sastanak (3. kolovoza) čelnika županijskih odbora dva HDZ-a, SDP-a i SDA, a onda, suprotno svim očekivanjima i najavama, došlo je do potpunog zatišja, do prekida razgovora, čak i međusobnih kontakata koji bi mogli i trebali rezultirati pozitivnim pomacima u rješavanju ozbiljnih i teških problema. Naime, predsjednici županijskih odbora SDP-a i SDA, Zukan Helez i Salko Selman, jednostavno su bojkotirali s njima dogovorene sastanke i razgovore zakazane za 5., a potom 6. kolovoza.
Isprike ili pak obrazloženja razloga nedolaska na zakazane i prihvaćene sastanke, Helez i Selman kolegama iz dva HDZ-a nisu poslali, nisu s njima ni na koji način kontaktirali, a predsjednici županijskih odbora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., Nikola Lovrinović i Slavica Josipović, neće i ne žele uloge tajnika koji bezuspješno pokušavaju organizirati sastanke i pregovore koji su jedino rješenje, neminovnost. No, očito je, SDP i SDA ,,kupuju” vrijeme, taktiziraju nekorektno se ponašajući, a vrijeme neumitno prolazi, Vlada u odlasku radi i funkcionira u nepotpunom sastavu (v.d. premijera i četvero ministara), pa se može reći da takvo stanje ipak nikomu ne odgovara. Međutim, u SDP-u i SDA, nedvojbeno je, misle drukčije, „razvlače” vrijeme čekajući, kao spas, odluku Ustavnog suda, vjerujući, bez ikakve osnove, da će za njih biti povoljna. A u međuvremenu vuku se i dalje neki nezakoniti potezi „ispod stola”, pa se tako ministri nelegalne Vlade imenovane 10. svibnja, a poništene pismom visokog predstavnika od 14. srpnja, stavljaju Vladi u tehničkome mandatu na tzv. raspolaganje. A to je, prema našim informacijama, protuzakonito, pa tako i plaće za srpanj koje su im isplaćene bez potpisa isplatnih lista od nadležnih. ministara Vlade u tehničkome mandatu.

Samo dogovor

„Nema drugog izlaza nego razgovarati, dogovarati se, tražiti i naći rješenja što je, uz dobru volju i poštivanje zakonskih i ustavnih odredaba, te izbornih rezultata, u potpunosti izvodivo i brzo rješivo. Stoga očekujem kontakte kolega SDP-a i SDA i skoro zakazivanje nastavka razgovora jer drugoga puta k izlazu iz ove teške i opasne krize u našoj županiji i nema“, poruka je predsjednika Županijskog odbora HDZ-a i zamjenika predsjednika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića.

hercegbosna.org