Nema pomaka u istrazi ubojstva Joze Kafadara

Istraga u slučaju ubojstva Joze Kafadara, uglednog gospodarstvenika, povratnika iz progonstva na soj opljačkani posjed u travničkoj župi Brajkovići, na istočnoj granici travničke i zeničke općine, koje se dogodilo 27. svibnja ove godine i dalje tapka u mjestu i još uvijek je bez ozbiljnijih nagovještava da će se uskoro ovaj slučaj i razriješiti. Kako je kazao sin pokojnog Joze, Dragan Kafadar, poznati i priznati gospodarstvenik, još uvijek nema ni pozitivnih reakcija na ponuđenu novčanu nagradu od 50 tisuća KM za informaciju koja bi istragu usmjerila na pravu stranu i konačno došla do ubojice, eventualnih pomagača i nalogodavaca zločina. Kafadar je to kazao u srijedu na obiteljskom imanju u Brajkovićima, prijateljima gospodarstvenicima, koji su iz Viteza došli u Brajkoviće, da bi još jednom, iskazali bezrezervnu podršku obitelji Kafadar, ali i jasno poručili nadležnim organima da očekuju i traže konačno razrješenje ovoga gnusnog zločina.

Dragan Kafadar je svojim prijateljima gospodarstvenicima, smireno kazao kako se i dalje nada razrješenju slučaja i privođenja zločinca pred lice pravde. Ta nada ne jenjava iako vrijeme odmiče, jer i dalje nadležni istražni organi, s najviše federalne razine, podgrijavaju tu nadu. Jer, informirali su ga, kako, navodno, nit istrage koja bi trebala voditi do zločinca, nije prekinuta. I svi u obitelji Kafadar, njihovi prijatelji gospodarstvenici, Hrvati Brajkovića, župe u kojoj sada živi njih samo 400, a prije progona živjelo ih je oko 5.600, svi Hrvati Lašvanske doline i srednje Bosne, iskreno se nadaju da se ta nit vodilja i neće prekinuti. Nada umire posljednja, rekli bismo!

S četrdesetak gospodarstvenika iz Viteza u Brajkoviće je došao i istaknuti, aktualni,dužnosnik zakonodavne federalne vlasti, federalni parlamentarni zastupnika, Marinko Čavara, ujedno i visoko pozicionirani dužnosnik političke (HDZ-ovske) vlasti, njihov susjed iz Busovače. Jer, traži se, i očekuje se, i odlučni zahtjev struktura županijske i federalne vlasti, pa tako i zakonodavne, nadležnim policijskim strukturama kako bi se što prije ovaj slučaj razriješio. „Bez obzira na moju stranačku pripadnost, jasno ću kazati da ovo pitanje i ovaj zločinački čin nadilazi stranačke okvire“, naglasio je Čavara obraćajući se članovima obitelji Kafadar i gospodarstvenicima s kojima je stigao u Brajkoviće. Čavara je također kazao kako je to pitanje funkcioniranja države koja na tom planu , kada su zločini (ubojstva) nad Hrvatima Travnika u pitanju, pada i već odavno je pala. Kazao je, također, kako pitanje razrješenja ovog zločinačkog čina treba postavljati na svim razinama vlasti, u svim prilikama, kako bi se konačno ipak došlo do konačnog cilja, do ubojice, njegovih eventualnih pomagača i nalogodavaca Hoće li se i doći“. Na žalost odgovora ni nakon četiri i pol mjeseca od početka istrage nema.

Viteški gospodarstvenici su skupa s mjesnim župnikom fra Leonom Pendićem i fra Ivanom Kasalom iz viteške župe i ovaj put pohodili vječno počivalište njihovih prijatelja Kafadara, ubijenog Joze i sina mu Ante, prije dvije godine poginulog u prometnoj nesreći. Upalili su svijeće i molili se za njihove duše.