Nema napretka u pregovorima o formiranju Vlade SBŽ

Nisu približeni stavovi predstavnika SDA, HDZ-a BiH i DF-a koji pregovaraju o formiranju Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ), a predsjednik županijskog odbora SDA Asim Mekić kaže kako je uvjet za deblokiranje ovog procesa postizanje dogovora o novom sazivu federalne Vlade.

 

“Problem je u klasičnom nepriznavanju izborne volje građana i naroda”, detektirala je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH SBŽ problem zbog kojeg ni najnovija runda pregovora nije rezultirala usuglašavanjem stavova.

– Nakon dogovora na razini Federacije, u roku od deset dana imat ćemo i Vladu SBŽ-a. Bez ovog dogovora ne možemo mnogo uraditi jer ne znamo kako će koalicija izgledati, odnosno hoće li DF ostati u njoj ili ne – kazao je Mekić za Fenu.

Tvrdi da su i dalje otvorene sve opcije, pa i ona koja podrazumijeva traženje drugog partnera za formiranje vladajuće koalicije.

Mekić, međutim, nije želio komentirati koja bi to politička stranka mogla biti, naglasivši da nije bilo nikakvih konkretnih pregovora jer o tome nije donesena odluka u vodstvima stranaka.

Po njegovim riječima, trenutno je prioritet usvajanje proračuna za ovu godinu i kompletiranje rukovodstva Skupštine SBŽ-a, izborom bošnjačkog i srpskog člana. U vezi toga, kazao je kako će Skupština najvjerojatnije zasjedati ovog ili narednog tjedna.

“Drago mi je da su se i ostali partneri u pregovorima konačno složili s našim nastojanjima da što prije osiguramo normalno funkcioniranje županijskih institucija te donesemo proračun na dobrobit svih. Mišljenje je HDZ BiH da u smo u 2015. godinu trebali ući s usvojenim Proračunom”, kazala je predsjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH, Lidija Bradara.

Na pitanje kako će biti izabran zamjenik predsjedatelja Skupštine iz bošnjačkog naroda, s obzirom na to da ovu poziciju traži DF, Mekić je rekao da će SDA predložiti svoga kandidata.

– Osim ove pozicije, DF traži i dva ministarska mjesta u Vladi SBŽ-a, ali ovaj paket očigledno još nije dogovoren. Stoga će SDA imati svog kandidata jer moramo kompletirati skupštinsko rukovodstvo, a nakon postizanja konačnog dogovora u pregovorima spremni smo to revidirati – rekao je Mekić.

Mekić je, također, ponovio kako SDA ne odustaje od premijerske pozicije u SBŽ-u, ali da je za nju zainteresiran i HDZ BiH.