Nekoliko stotina posjetitelja na predizbornom skupu HDZ-a BIH u Novoj Biloj

Predizborni skupovi stranaka okupljenih u HNS-u po općinskim središtima u Srednjobosanskoj županiji završeni su u ponedjeljak  skupovima u Kreševu i Kiseljaku. Međutim, aktivnosti se nastavljaju po općinskim temeljnim ograncima HDZ-a BiH, u mjesnim zajednicama, s ciljem doći do svakog glasača, birača i pokazati i prezentirati im  plan i program s kojim stranka ide na izbore,  odgovoriti na postavljena pitanja, te ukazati na probleme s kojim će se posebno baviti svaki od kandidata s izbornih lista, ukaže li mu se povjerenje na izborima.

Jedan od takvih predizbornih skupova, a po broju prisutnih i atmosferi koja je pred početak, za vrijeme i nakon skupa vladala i po mnogo čemu drugom, poseban i izuzeta, bio je predizborni skup u Novoj Biloj. Skup je održan na otvorenom, ispred Hrvatskog kulturnog centra, a unatoč temperaturi od samo 11 stupnjeva, okupilo se više stotina članova i simpatizera HDZ-a BiH, najpopularnije stranke među Hrvatima Nove Bile i ne samo novobiljanskog područja. I svi su  ostali do kraja skupa sa brojnim uglednicima općine Travnik ali i s gostima iz susjednih općina. Jer, skup se odvijao i održan je u vrlo lijepom ozračju prožetom domoljubljem ali i lokaloljublja  što nije ni čudo kada se zna  da je Nova Bila, po mnogo čemu, paradigma žilavosti i odlučnosti Hrvata s područja Lašvanske doline i cijele srednje Bosne.

Ovom prilikom, uz prigodne riječi okupljenim su se predstavili kandidati iz općine Travnik za Sabor Srednjobosanske županije: Mirko Batinić, Sanda Solomun, Ljupko Sučić i Irena Pranjić. Okupljenim su se obratili i kandidati za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine  BiH, dr. Ivanka Mađar Šimić i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović.

Svi su oni, nakon kratkih obraćanja pozdravljeni  s burnim odobravanjem, no najbučnije je pozdravljen i podržan istup Ilije Nakića, kandidata s liste HNS-a Srednjobosanske županije za Parlament Federacije BiH. Zašto, neupućeni bi se mogli zapitati. A odgovor je kratak i jednostavan: Ilija Nakić je Novobiljanin , pripadnik je bio prve oružane postrojbe s hrvatskim obilježjima, satnije „Sveti Duh“, prve hrvatske oružane formacije na području srednje Bosne. Bio je i zapovjednik te satnije, bio je načelnik Stožera HVO Travnika, zapovjednik travničke brigade „Frankopan“ HVO-a, kasnije i Zbornog područja Vitez. Ilija je „jedan od nas, s nama je rastao živio, borio se, vodio nas i izrastao od običnog vojnika do generala“, pojašnjavaju mještani ovacije koje je Ilija doživio na ovom skupu.

A Ilija je i dalje vojnik, hrabar, odlučan, beskompromisan, poštovan i cijenjen čak i od svojih protivnika, sada vojnik svog HDZ-a BiH i Nove hrvatske snage, Hrvatskog narodnog sabora. Upravo zato, Ilijine riječi , poruke, tvrdnje, upute, dana obećanja…, kod Novobiljana, Travničana, a nećemo pogriješiti ako kažemo i šire,  imaju težinu. Njegovim se riječima vjeruje, jer on svoje suborce, sunarodnjake nikada nije iznevjerio, pa i unatoč brojnim opasnostima i preprekama s kojim se susretao u ratu ali i u poratnom vremenu. I može se reći da je ovaj hvale vrijedan dobro organizirani i zanimljiv skup, uz sve poštovanje ostalim kandidatima, obilježio upravo general bojnik Ilija Nakić.

Zvonimir Čilić