Neki lijekovi u BiH bit će jeftiniji i do 80 posto

“Neki će biti jeftiniji 80 posto, dok neki neće biti jeftiniji uopće, jer su već sad jeftiniji od maksimalne cijene propisane Pravilnikom”, objasnio je Zolak.

Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Banja Luci da će neki od lijekova u BiH pojeftiniti i za 80 posto. Razlog pojeftinjenju je usvojeni Pravilniku o lijekovima, javlja Anadolu Agency.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka s Branislavom Borenovićem, liderom PDP-a, Zolak je rekao da je procijenjena ušteda na tržištu lijekova u BiH 10 posto, a s obzirom na to da je prošle godine u pitanju bilo više od 500 milijuna KM, zbog čega će ušteda iznositi oko 50 milijuna KM.

“Neki će biti jeftiniji 80 posto, dok neki neće biti jeftiniji uopće, jer su već sad jeftiniji od maksimalne cijene propisane Pravilnikom”, objasnio je Zolak.

Istaknuo je da će Pravilnik najviše utjecati na cijene lijekova koji su do sada bili za jedan do dva puta skuplji u odnosu na cijene u regiji.

“Novim Pravilnikom predviđeno je da cijene lijekova u BiH budu iznad cijena u Srbiji, ali ispod cijena u Sloveniji i Hrvatskoj”, kazao je Zolak.

Prema njegovim riječima efekti Pravilnika će se osjetiti početkom veljače jer on stupa na snagu 60 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Naglasio je da će benefite usvojenog Pravilnika osjetiti svi, a najviše građani i zdravstvene ustanove.

“Kad se smanji veleprodajna cijena logično bi bilo da se smanje cijene i u maloprodaji. Ljekarne su u entitetskoj nadležnosti pa će entitetske inspekcije biti nadležne kontrolirati jesu li ljekarne smanjile cijene”, kazao je Zolak.

Branislav Borenović iskazao je zadovoljstvo što je PDP za deset mjeseci uspio realizirati jedan od svojih ciljeva, zbog kojih su i ušli u vlast na razini BiH. Čestitao je Zolaku na odlično urađenom poslu bez obzira na izazove, bilo da su u pitanju politički ili stručni, kao i izazovi vezani za farmaceutske kompanije.

“Očekujemo da se uskoro ostvari i naš drugi prioritet i cilj, a to je da se odgodi plaćanje stope PDV-a sa 10. na kraj mjeseca i to su dvije ključne stvari na kojima je PDP insistirao ulaskom u zajedničke institucije”, rekao je Borenović.

Prethodni članakSutra stižu zahlađenje, olujni udari vjetra i snijeg
Sljedeći članakTužiteljstvo BiH krije zločine u koje je umiješan bošnjački vrh