Nekažnjen zločin počinjen nad Hrvatima Zabilja

U organizaciji udruga Viteza proisteklih iz Domovinskoga rata, te HDZ-a BiH, na mjesnom groblju u Zabilju u četvrtak je  na prigodan i dostojanstven način obilježena  dvadesetšesta godišnjica zarobljavanja i ubojstva četrnaestorice pripadnika HVO-a i civila, mještana viteških naselja Brdo, Zabilje i Bila. Uz grobaljsku kapelicu položeno je cvijeće i upaljene su svijeće u spomen na ubijene, a potom je u mjesnoj crkvi Gospe od Anđela služena sveta misa zadušnica koju je predvodio novibiljanski župnik, fra Slavko Petrušić.

Naime, 5. rujna 1993. godine pripadnici Armije BiH izvršili su snažan napad na linije obrane Zabilja. Nakratko su ovladali  s nekoliko rovova obrane HVO-a i zarobili 14 vojnika i pripadnika nenaoružanog radnog voda. Bili su to: Vlado Krišto, Žarko Stojak, Branislav, Tomislav i Niko Petraš, Ranko Sukara, Srećko Mišković, Nikica Jerković, Željko Lovrić, Albert Gabrijel, Jozo Marijanović, Duško i Mladen Ikić i Milan Milanović.

Na video snimku, koji već odavno posjeduje hrvatska strana, a snimak je djelo pripadnika Armije BiH, vidljivo je da su to učinili pripadnici zloglasne postrojbe El mudžahid iz sastava 7. muslimanske brigade 3, korpusa Armije BiH. Prema svjedočenju , te prema navedenom snimku, zarobljeni pripadnici HVO-a i radnoga voda, među kojima je bio i maloljetni Žarko Stojak, odvedeni su živi, a tek nakon dva mjeseca saznalo se za njihovu tragičnu sudbinu, kada su obiteljima predana njihova tijela.

Za ovaj strašni zločin, i za mnoge druge počinjene nad Hrvatima na području Lašvanske doline,  još nitko nije odgovarao, nitko još uvijek nije ni optužen, iako je rodbina žrtava zločina  među mudžahedinima – napadačima  prepoznala i neke svoje susjede muslimane, koji i dalje nesmetano žive u susjednim Sadovačama i njihova su imena, već odavno, poznata i široj javnosti.