Nebo još u tuđim rukama: BiH kontrolira samo polaske i dolaske

Srbijanska i crnogorska agencija za zračni promet nastavit će kontrolirati i nadzirati veći dio zračnog prostora BiH nakon što je Bruxelles ocijenio da naša zemlja još uvijek nije u stanju obavljati taj posao, objavio je BIRN.

Naime, vlade Srbije i Crne Gore će s Vijećem ministara BiH potpisati novi ugovor kako bi agencija SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) nastavila kontrolirati bh. nebo. Predstavnici civilnih zrakoplovstava triju zemalja već su parafirali tekst ugovora, ali dokument moraju prihvatiti vlade pojedinačno. Iako je BiH u studenom prošle godine najavila kako će preuzeti kontrolu zračnog prostora, Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EUROCONTROL) poručila je kako Sarajevo još uvijek nije spremno za preuzimanje “iznimno složenog posla” piše večernji.ba.

Agencija SMATSA, jedina zajednička institucija Srbije i Crne Gore sa sjedištem u Beogradu, kako piše BIRN, također će prikupiti sve prihode od državnih letova iznad BiH u svom području nadležnosti. “Bh. agencija za zračni promet BHANSA preuzet će kontrolu zračnog prometa terminala na određenoj razini leta, slijetanje i polijetanje, dok će većina kontrole ostati u nadležnosti SMATSA i Hrvatske ”, stoji u novom ugovoru. Podsjećamo, do 2007. zračni prostor iznad BiH kontrolirale su međunarodne mirovne snage. Od tada je BiH morala plaćati Srbiji i RH za iste usluge. Tako su te dvije zemlje naplaćivale 52 posto od prihoda koje zrakoplovne kompanije plaćaju za letenje iznad Bosne i Hercegovine.

Izvor

Prethodni članakSJEĆATE SE FILMA 96 SATI? Posljednji nastavak akcijskog hit filma u kino Theatre!
Sljedeći članakUkraden “PASSAT” u Vitezu