Ne smiju ostati na marginama interesa nadležnih!

Udruga „Betanija“ roditelja s djecom s potrebnim potrebama u subotu je, u popodnevnim satima na Gradskom trgu u Vitezu organizirala obilježavanje Svjetskog dana  oboljelih od autizma. Ova Udruga koja u Vitezu djeluje već skoro dvije godine i do sada je organizirala niz akcija s ciljem traženja što boljih uvjeta života, rada i liječenja njihove djece. I ne može se reći da baš i nailaze  na, osim deklarativnu,i konkretnu podršku.

U Vitezu, u subotu poslijepodne, organizirali su druženje roditelja i njihove djece  s potrebnim potrebama sa svojim sugrađanima. Na postavljenom štandu na Gradskom trgu nudili su prisutnim uskrsne pisanice, slastice…, a tim povodom predsjednica Udruge „Betanija“, Tina Katava Mlakić nam je kazala: „Želimo i na ovaj način ukazati, pokazati, skrenuti pozornost svojim sugrađanima da nas i u Vitezu ima, da živimo tu pored njih sa svojom bolesnom djecom. Želimo ukazati i na probleme i prepreke s kojim se svakodnevno susrećemo. Naime, vrijedno je naglasiti da u BiH uopće nema, recimo, centra za djecu oboljelu od autizma. A važno je pravovremeno i medicinsko dijagnosticiranje i reagiranje što kod nas uopće nije slučaj. Sa žaljenjem treba konstatirati da mnogi naši sugrađani, pa i dužnosnici struktura vlast svih razina i ne znaju da mi u Vitezu već duže vremena intenzivno djelujemo, radimo, trudimo se kroz Udrugu „Betanija“. Istina, , ima dobrih ljudi koji su tu s nama sada i u svim drugim prilikama, žele pomoći i pomažu u svojim mogućnostima. No, bez sustavnog rješavanja, kroz zakonske i druge regulative, mi i naša djeca i dalje ćemo ostati sami, bez nužne i konkretne medicinske i svake druge podrške i pomoći“.

Igra i druženje djece, razmjena iskustava roditelja, razgovori sa sugrađanima uz nazočnost tek dvoje dužnosnika, Vitežana, članova županijske i federalne zakonodavne vlasti, po lijepom proljetnom vremenu, trajalo je više od dva sata. Promotivnom vožnjom u obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, na poticaj udruge Betanija iz Viteza, sudjelovao je i Biciklistički klub “Vitez”.

A organizatori, članovi Udruge „Betanija“ ističu kako vjeruju, nadaju se, kako i ovakva okupljanja i druženja bude svijest građana, institucija…, kako ukazuju na nužnost angažmana nadležnih na osiguravanje bar onih najnužnijih uvjeta za život, rad, liječenje, obrazovanje…djece oboljele od autizma, i druge djece s potrebnim potrebama.

Prethodni članak“Švicarski dečki migrantskog porijekla” promovirali spot snimljen u Travniku i okolini
Sljedeći članakNatječaj za posao poduzeća “Hart” d.o.o. Vitez