NE PROPUSTITE: Predstavljanje knjige “Bijeli put – Pobjeda dobra u ratu”

U najtežim vremenima u povijesti Hrvata, u potpuno opkoljenoj i stalno napadanoj Lašvanskoj dolini, kada su branitelji i civili bili na izmaku snaga, bez dovoljno hrane, vode, lijekova, liječnika…, kada nas je bilo iz dan u dan sve manje, jer se svakodnevno ginulo, sve više je bilo ranjenih, u Lašvansku dolinu stigao je poznati humanitarni konvoj koji je nosio znakoviti naziv „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

Nakon višednevnih priprema, prikupljanja pomoći, ishodovanja niza odobrenja UNPROFOR-a, Armije BiH i bošnjačkih političkih dužnosnika, konvoj s više od stotinu kamiona je krenuo iz Zagreba 10. prosinca i 10 dana kasnije, 20 prosinca 1993. godine stigao je u Lašvansku dolinu. Stigla je vrijedna pomoć, stiglo je veliko ohrabrenje napaćenom i moralno pokolebanom hrvatskom puku. Stigla su subraća iz svih krajeva Hrvatske, njih čak 172.

O tom znamenitom konvoju, o humanosti ljudskosti i dobroti, o tim teškim i tragičnim danima Hrvata u Lašvanskoj dolini, vrijednu knjigu, na čak 552 stranice, s naslovom „BIJELI PUT – Pobjeda dobra u ratu“, uz pomoć brojnih suradnika, aktera tih događanja, napisao je poznati humanitarac, jedan od glavnih organizatora konvoja, dokazani prijatelj ovdašnjih Hrvata, dr. prof. Slobodan Lang iz Zagreba, i njegov intimus , također poznati humanitarac i hodočasnik pješak, Branko Čulo.

Ta vrijedna knjiga, dokument povijesnog značenja, bit će predstavljena u petak, 16. siječnja 2015. godine, u 19 sati u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra u Vitezu.

“I ovim putem pozivamo građane Lašvanske doline, ali i iz drugih srednjobosanskih općina, da dođu na predstavljanje ove knjige. Posebno se pozivaju svi oni građani koji su u svoje domove 20. i 21. prosinca  primili  na spavanje sudionike ovoga konvoja i da se, svi skupa, svojom nazočnošću još jednom iskreno zahvalimo i dr. Slobodanu Langu, svim sudionicima ovoga konvoja i svim drugim građanima Republike Hrvatske koji su, kroz podršku tom konvoju, plebiscitarno stali uz nas kada nam je bilo najteže. A to se ne smije zaboraviti”, poručuju organizatori i domaćini predstavljanja ove vrijedne knjige.