NE PROPUSTITE: Monodrama “Otirač” u Vitezu

U nedjelju, 19. listopada u 19,00 sati u Kazališnoj dvorani u Vitezu pogledajte monodramu “Otirač” UAN MEN ŠOU. Autor monodrame je Ivo Krešić koji je ujedno i izvođač, cijena ulaznice je 3 KM.

„Otirač“ je monodrama koja se, u najširem smislu, može označiti kao već inaugurirani i prepoznatljivi žanr tzv. „životne komedije.“ Tendenciozno i vrlo izravno koristeći satiru kao najučinkovitije teatarsko sredstvo u ovoj drami, Ivo Krešić kao autor/glumac ukazuje na vlastitu (subverzivnu) potrebu za demistifikacijom najrazličitijih društvenih i, po svemu sudeći, manipulativnih mehanizama.

Rušenje „četvrtog zida“ dodatno je artikulirano glumčevim izravnim probojem u prostor publike, što djeluje kao vrlo provokativan čin kojim se svaki put iznova aktualizira problematika (teatarske) perspektive. Unatoč jasno prepoznatljivim aluzijama na jedan određeni kulturni krug i situacije tipične za isti, pozadina ove monodrame je svojevrsna anti-oda pojavama koje se u domeni univerzalnog mogu svesti pod jedan hiperonim – ljudska glupost. Krešić u toj sferi vješto nijansira likove u najrazličitijim okolnostima, sugerirajući pri tome da je život zapravo već sam po sebi svojevrstan (neizbježan) komički mehanizam, u kojem se jedno misli, drugo radi, a događa se nešto sasvim treće.

„Otirač“ je ujedno i tekst koji, u žaru svake izvedbe, improvizacijom nužno biva osvježen i osuvremenjen, zbog svoje čvrste priljubljenosti za ono što je „ovdje“ i što je „sada“, no istovremeno svaki put šalje osnaženu kritiku onome što je bilo i što će (ili što bi moglo) biti.