Natječaj Općine Vitez za dodjelu studentskih stipendija

Općina Vitez raspisala je natječaj za dodjelu 108 studentskih stipendija za školsku 2014./2015.godinu.

Pravo prijave na općinski konkurs za dodjelu stipendije imaju sljedeći kandidati:

  • da su državljani BiH,
  • da imaju mjesto prebivališta na području općine Vitez,
  • da nisu smješteni u studentskim domovima
  • da su redovni studenti prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini ili izvan Bosne i Hercegovine,
  • da ne primaju stipendiju od drugog davatelja;

Pravo prijave na općinski konkurs za dodjelu stipendije nemaju sljedeći kandidati:

  • studenti koji obnavljaju godinu,
  • studenti koji primaju stipendiju po bilo kom drugom osnovu,
  • studenti koji su smješteni u studentskim domovima
  • studenti apsolventi,
  • studenti stariji od 25 godina;

Bez bodovanja i neovisno da li su smješteni u studentskim domovima, općinsku stipediju dobijaju:

a ) učenici generacije srednje škole za prvu godinu studija (za ostale godine idu u natječajnu proceduru),
b ) studenti romske populacije slabog imovinskog stanja, koji su srednje obrazovanje završili  uspjehom vrlodobar i odličan i oni koji su upisali redovno, prvi put, više godine studija
c ) studenti bez oba roditelja,
d ) student invalid sa procentom invalidnosti 90% i 100%;

Svi studenti koji imaju pravo na stipendiju bez bodovanja mogu ostvariti pravo na općinsku stipendiju ukoliko istu nisu ostvarili na neki drugi način.

Vrijednost stipendije je 100,00 KM/mjesečno, što u sumi za 10 mjeseci iznosi 1000,00 KM za školsku godinu po jednom studentu.

Sve prijave se predaju na protokol općine Vitez. Prijave s nepotpunom dokumentacijom i prijave koje ne budu podnesene u propisanom roku, neće se razmatrati. Dopuna dokumentacije kao prilog prijavi pristigla izvan utvrđenoga roka za podnošenje prijava, neće se razmatrati. Za dodatne informacije zvati:  718-224. Natječaj ostaje otvoren 20 dana od dana objavljivanja na oglasnoj ploči općine, završno s 3. ožujka 2015. godine (utorak) do 15,00 sati.

Natječaj s usvojenim kriterijima možete pogledati OVDJE.

Ovdje vrijedi istaknuti da je Općinsko vijeće Vitez donijelo vrlo diskutabilnu odluku da izvedu iz prava studente koji su imali potpisane ugovore i primali stipendiju, a ostvarivali su propisani uvjet o redovno upisanoj narednoj godinu studija (op.a. izuzev nekolicine njih,  koji nisu pristali na ucjenu). Posebno bode u oči i činjenica da učenici generacije (op.a. moraju imati prosjek 5,0 tijekom sve četiri godine srednje škole), usprkos četverogodišnjem mukotrpnom radu, dobivaju stipendiju za samo prvu godinu studija, čime se još jedan put pokazala teza kako kod nas izvrsnost i nije na nekoj posebnoj cijeni, a mladim i perspektivnim učenicima koliko se na njih (ne)računa.

Zanimljivo je kazati i da su u natječaju navedeni kriteriji, ali bez jasnog sustava bodovanja.

Ostalo je, također, nejasno zašto se natječaj ne raspiše tijekom studenog, a nakon provedene natječajne procedure i usvajanja općinskog proračuna sukladno usvojenoj rang listi dodijele stipendije. U tom slučaju, stipendije bi mogle biti uplaćene već tijekom siječnja, dok se u trenutnoj situaciji isplata prve rate stipendija može, u najboljem slučaju, očekivati u svibnju.

Prethodni članakPreminuo Z.S. (60) nakon prometne nesreće u Novom Travniku
Sljedeći članakU Travniku opljačkana trgovina “Best”