Nastup BiH na sajmu IMM Cologne: Izlaže i tvrtka iz Viteza

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) organizira 10. nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine na prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja Imm Cologne 2020, koji će biti održan od 3. do 19. 1. u Kelnu, Njemačka.

Na zajedničkom štandu, površine 209 četvornih metara, predstavit će se sedam bh. kompanija: Elgrad d.o.o. Teslić, Ema-Konjuh International d.o.o. Sarajevo/Teslić, Formino d.o.o. Teslić, Malak Janj d.o.o. Donji Vakuf, Minalli d.o.o. Živinice, Roccaforte d.o.o. Vitez i Senex d.o.o. Čelić.

U njihovoj ponudi, kako ističu iz VTKBiH, dominiraju proizvodi bazirani na punom drvetu (namještaj za trpezarije, dnevne i spavaće sobe), a dvije kompanije prezentirat će i namještaj za kupaonice.

Svi izlagači štanda Bosne i Hercegovine, ali i još sedam firmi koje izlažu samostalno, predstavljene su i u reklamnoj brošuri Möbel „Made in Bosnia and Herzegovina“ koja je, kao poseban dodatak, objavljena u prosinačkom izdanju austrijskog stručnog časopisa za namještaj i interijer Wohnkultur.

U desetljeću kontinuiranog prisustva na IMM-u, VTKBiH je u okviru grupnog štanda podržala 76 nastupa firmi iz cijele BiH, a uzevši u obzir sudjelovanje pojedinih firmi na više nastupa, podržano je ukupno 40 različitih kompanija.

Izlagači paviljona Bosne i Hercegovine su prošli faze od ponovne pojave na tržištu i postupnog stjecanja reputacije dobavljača kvalitetnog namještaja po željama kupaca, pa sve do izvanrednih dostignuća firmi koje sada individualno izlažu dizajniran namještaj visoke cjenovne kategorije, a nekada su bile dio grupnog štanda BiH.

Slogan nastupa “Tradition for Future”, koji se zadržao do danas, nastao je na temelju komparativnih prednosti na koje se oslanjamo u izgradnji budućnosti izvoza namještaja iz Bosne i Hercegovine: obilje šumskih resursa, tradicija obrade drveta i afirmacija domaćeg dizajna.

Pozitivni efekti projekta su višestruki, a dva ključna odnose se na realizirani izvoz i poboljšanje imidža države.

Sumarni rezultati provedenih follow-up analiza za period izlaganja od 2011. do 2019. ukazuju da je ukupna izvozna prodaja realizirana po osnovu kontakata ostvarenih na ovom sajmu iznosila oko 9,3 milijuna eura, a ukupna očekivanja daljnjeg izvoza u postsajamskom periodu (koji iz ugla Komore nije moguće dalje pratiti) iznose još dodatnih 17,8 milijuna eura.

Za efekt poboljšanja imidža Bosne i Hercegovine, prema navodima iz VTKBiH, najzaslužnije su kompanije koje su, uz minimalnu institucionalnu podršku, uspjele izgraditi vlastiti brend baziran na originalnom dizajnu namještaja, za što su u najkompetentnijim krugovima struke na tržištu Europe zaslužile najviša priznanja i nagrade.

Uz Vanjskotrgovinsku komoru BiH, kao nositelja organizacije i sufinanciranja, dugogodišnji projekt grupnog nastupa Bosne i Hercegovine na sajmu IMM Cologne podržavali su i: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, SIPPO (Švicarski program za promociju uvoza u Švicarsku i EU), USAID-Sida FIRMA projekt, te USAID WHAM Project. Kroz projekt je ostvarena bliska suradnja i s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, domaćim dizajnerima i konstruktorima sajamskih štandova, kao i s domaćim i stranim medijima.

Business magazin

Prethodni članakPletene gaće od vune 100 KM
Sljedeći članakInteres Njemačke za bh. medicinare i dalje aktualan