Nastavljena proizvodnja u Konfekciji Borac

altProteklih pet dana dio radnika Konfekcije „Borac” počeo je sa proizvodnjom nakon dvomjesečne pauze. Dio kupaca se vratio i dao povjerenje travničkim konfekcionarima, a u tijeku su pregovori sa još nekoliko kupaca.

Stabilan kupac

– Počela je jedna velika hala da radi, a u ovom i narednom tjednu ugovaramo poslove za ostale hale. Vjerujemo da će do kraja ovog i početkom narednog mjeseca biti popunjena kompletna proizvodnja. Tu su naši stari kupci, a sada trenutačno pregovaramo sa kupcima iz Portugala. To je jedan stabilan kupac, sa velikim potrebama i očekujemo sklapanje ugovora. Trenutno radimo za srbijansku vojsku i policiju, za našu vojsku i očekujemo nastavak suradnje sa Oružanim snagama BiH – kazao nam je Mustafa Dagoja, generalni direktor Konfekcije „Borac”.

Pokretanje proizvodnje

Nakon odlaska kupaca iz Konfekcije Borac samo je dio problema jer tu su naslijeđena milijunska dugovanja zbog neplaćenih poreza i doprinosa prema državi, dugovanja prema dobavljačima i prema radnicima. Dugovanja Konfekcije Borac procjenjuju se na oko 36 milijuna maraka. Iako nerado pristaju na razgovor radnici koji su trenutačno radno angažirani kažu nam da mjesecima nisu dobili plaću.

– Nadamo se da će nešto biti od svega ovog jer sedam plata nismo dobili – kaže nam jedan od zaposlenih radnika.

Uz sve nabrojano problem je i ugovor o privatizaciji jer poznato je kako Ortačka grupa koju sačinjavaju dio menadžmenta i radnici nije ispoštovala ugovor i nedavno su se sve strane usuglasile da se krene u proces raskida ugovora o privatizaciji.

Pristup fondovima

– Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu jer opstanka Borca nema bez pomoći države. Država je postavila jedan jedini uvjet, a to je poništenje procesa privatizacije i revizija od momenta potpisivanja ugovora do raskida ugovora o privatizaciji. Taj proces je priveden kraju navodi direktor Dagoja istaknuvši kako imaju punu podršku Vlade Federacije i premijera Nermina Nikšića.

U Konfekciji Borac vjeruju kako bi konačni raskid ugovora o privatizaciji otvorio ovog firmi pristup fondovima za očuvanje radnih mjesta.

■ Nikšić danas u Travniku

Federalni premijer Nermin Nikšić danas bi trebao posjetiti Travnik, a svi susreti koji su previđeni u središtu SBŽ vezani su uz gospodarstvo. Nezvanično premijer Nikšić će najprije imati odvojen susret sa menadžmentom Konfekcije Borac, a potom susret sa privrednicima iz SBŽ. Teme su pokretanje gospodarstva, zapošljavanje, te izgradnja dionice brze ceste Lašva – Vitez – Travnik.

DA / HB.org