Nastavljaju se pojačani inspekcijski nadzori na područje cijele Federacije BIH

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja pojačani nadzor nadležnih inspekcija na terenu, uz podršku dodatnog broja federalnih inspektora u cilju učinkovitog djelovanja na disciplinu građana i privrednih subjekata po pitanju primjene obvezujućih mjera suzbijanja širenja koronavirusa.

U prethodnom periodu intenzivirani su inspekcijski nadzori u nargila barovima i drugim ugostiteljskim objektima, s aspekta sanitarnih uvjeta i pridržavanja higijensko-epidemioloških mjera, gdje su zabilježena pretežna kršenja i izricanje prekršajnih naloga, povodom nenošenja ili nepravilnog nošenja maski, neodržavanja fizičke distance te pitanja dezinfekcije i dezobarijera, uglavnom na području Županije Sarajevo, Unsko-sanske i Županije Središnja Bosna.

Federalni inspektori su od početka srpnja izvršili 447 inspekcijskih nadzora, prilikom kojih je izdano 26 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 48.000 KM.

Inspekcijski nadzori daju rezultate u smislu uozbiljenja subjekata nadzora na terenu, ali je, kako je iz FUZIP-a priopćeno, dominantnija bojazan od financijske sankcije u odnosu na bojazan od prijeteće zaraze.

Prema zapažanjima iz županijskih kriznih stožera, prethodno je zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih lica s većim brojem zaposlenih, te su u prethodnom tjednu vršene usmjerene kontrole po pitanju poštivanja obvezujućih mjera iz kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih osoba koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.

Po uputama epidemiologa u Županiji Sarajevo, tijekom proteklog tjedna su izvršene kontrole kod velikog broja subjekata, kao što su službe nekoliko sarajevskih općina, javna poduzeća, javne ustanove i druge institucije, studentski centri, ali i drugi potencijalno rizični privredni subjekti koji zapošljavaju veliki broj radnika.

U narednom periodu nastavljaju se aktivnosti i kontrole, kako u preostalim sarajevskim općinama, tako i u uredskim prostorijama drugih subjekata.

Prilikom vršenja navedenih kontrola većinom je konstatirano pridržavanje obvezujućih mjera unutar radnih prostorija, ali i u nekolicini slučajeva potreba za korigiranjem nedostataka kod kriznih planova pripravnosti.

Inače, u periodu od ožujka do srpnja izvršeno je ukupno 11.813 inspekcijskih nadzora, doneseno 1.482 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečen 291 prekršajni nalog s financijskim teretom od  od 498.815 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja, pripćeno je iz FUZIP-a.

Prethodni članakHercegbosanska županija zabranila održavanje svadbi i rad noćnih klubova
Sljedeći članakHrabre žene Kruščice – Mi smo rijeka!