Nastavljaju se ekshumacije u Bugojnu

Na dvije lokacije u Bugojnu, koje se nalaze u blizini poduzeća ”Slavko Rodić” i na pravoslavnom groblju Ćipuljići u Bugojnu, u tijeku su ekshumacije pod nadzorom istražitelja i osoblja Tužilaštva BiH.

Na prvoj lokaciji, preko puta kapije bugojanskog poduzeća ”Slavko Rodić”, gdje se pretpostavljalo da se nalaze tijela žrtava hrvatske i srpske nacionalnosti, nisu pronađeni ostaci ljudskih tijela i ekshumacija na ovoj lokaciji je završena, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Na drugoj lokaciji, na bugojanskom pravoslavnom groblju Ćipuljić, na neoznačenom grobnom mjestu, pronađeni su ostaci jednog kompletnog ljudskog skeleta. Sa ovog skeleta uzeti su uzorci za DNA analizu. Kako se navodi, na istom mjestu su pronađeni i sitni dijelovi posmrtnih ostataka drugog ljudskog tijela, sa kojih su također uzeti uzorci za DNA analizu. Pretpostavlja se da pronađeni ostaci ljudskih tijela pripadaju civilima srpske nacionalnosti, koji su ubijeni u ovoj općini u proteklom ratu. Uzorci DNA, uzeti sa posmrtnih ostataka ovih žrtava, biće, radi preciznog utvrđivanja identifikacije i forenzičke obrade, prebačeni u Tuzlu, u Identifikacijski centar Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Proces ekshumacija biće nastavljen.