Nastavlja se blagi pad, cijene benzina od 3,22, a dizela od 3,46 KM

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim crpkama u BiH, no analitičari smatraju kako će se visoke cijene benzina i dizela u odnosu na one na koje su građani naviknuli zadržati barem do kraja godine. U oba bh. entiteta, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, nastavlja se trend blagog pojeftinjenja nafte i naftnih prerađevina.

Svjetsko tržište nafte trenutačno je vrlo nestabilno i teško je predvidjeti u kojem smjeru će se cijene goriva kretati u idućem razdoblju. Službene podatke o cijenama goriva Klix je dobio od Federalnog ministarstva trgovine te putem BPS RS aplikacije Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Prosječna maloprodajna cijena naftnih prerađevina u Federaciji je sljedeća: premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 stoji 3,35 KM po litri, a dizel 3,49 KM po litri.  U skladu sa zakonskim odredbama, benzinske crpke dostavljaju nadležnim ministarstvima obavijesti o promjeni cijena i marži radi evidentiranja i praćenja.

Raspon maloprodajnih cijena goriva u FBiH trenutačno je: premium bezolovni benzin 95 od 3,26 do 3,56 KM po litri, a dizel od 3,41 do 3,71 KM po litri. Još prije nekoliko dana došlo je do blagog pada cijena goriva u BiH. Cijene su u Republici Srpskoj već niže za 0,20 KM po litri za benzin te 0,10 KM za dizel. Cijene benzina u RS-u su od 3,22 KM po litri, dok su cijene dizela od 3,46 KM po litri. Posljednjih nekoliko tjedana nestabilno je trgovanje na tržištima nafte jer su trgovci zabrinuti da će nadolazeća recesija naškoditi potražnji.