Nastavlja se agonija s travničkom Gimnazijom

Amandman predsjednika kluba Hrvata Radoja Vidovića o pomoći županijama koje su u iznimno teškoj situaciji, ali i socijalnim i obrazovnim institucijama kao što je zgrada travničke gimnazije koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, nije dobio potrebnu potporu zastupnika u Domu naroda Parlamenta F BiH

„Mi smo u ime kluba predložili i amandman da se povećaju izdvajanja za pomoć županijama s predviđenih 12 na 27 milijuna maraka i predložili da se ta sredstva rasporede na Posavsku, Podrinjsku, Hercegbosansku, HNŽ, Srednjobosansku i Zapadnohercegovačku županiju“, rekao je Vidović, koji je istodobno predložio da se naprave uštede na drugim stavkama. Prema tome prijedlogu Srednjobosanskoj županiji bi se izdvojilo još dva milijuna maraka.

Isto tako je završio i zahtjev da se osigura novac za izgradnju gimnazije u Travniku kako bi se oslobodila zgrada Vrhbosanske nadbiskupije. Zanimljivo je da su žestoku raspravu oko ovog amandmana vodili čak i izaslanik SDA Salko Selman i predstavnik ostalih Amel Hadžiabdić te Damir Mašić i Desnica Radivojević ministri iz federalne Vlade. Amandman na kraju nije dobio potrebnu većinu ali je pokazao da je prethodna Vlada za ove namjene izdvojila 5.000.000, a aktualna vlast ne želi ni jednu marku, piše Večernji list.

Podsjećamo, Dom za ljudska prava je, na zahtjev Vrhbosanske nadbiskupije, donio odluku kojom je Federaciji BiH naložio premještanje državnih srednjih škola iz zgrade Nadbiskupske gimnazije u Travniku i ista je još 4. rujna 2003. godine postala obvezujuća. Kako bi se implementirala navedena odluka Doma za ljudska prava, u 2008. godini, Vlada FBiH je općini Travnik (putem Ministarstva) dodijelila 5,000.000 KM za sufinanciranje projekta izgradnje Srednjoškolskog centra u Travniku. Međutim, za izgradnju Srednjoškolskog centra, odnosno potpunu provedbu navedene odluke potrebno je osigurati još dodatnih 12,000.000 maraka, zbog čega je Vlada FBiH u siječnju prošle godine donijela zaključak kojim se opredijelila da zajedno s Vladom SBŽ-a i općinom Travnik sudjeluje u osiguranju nedostajućih sredstava iz kreditnih izvora, s tim da se povrat istih vrši u omjeru koji treba odrediti posebnim sporazumom, kao i da postigne dogovor s Vrhbosanskom nadbiskupijom u smislu produženja roka za izmještanje državnih škola. Vrhbosanska nadbiskupija je u ožujku prošle godine uputila prijedlog za donošenje rješenja o izvršenju izvršne odluke Doma za ljudska prava BiH.

Očigledno platformaška Vlada ne drži do ovih obvezujućih odluka i tako iznova potvrđuje ne samo svoju nelegalnost nego i nekompetentnost. Ignoriranje odluka Suda o travničkoj Gimnaziji dodatno će opteretiti i onako složene odnose u Federaciji.

VL / HB.org