Nastavak pregovora o vlasti u ŽSB u petak

■ Eventualni dogovor predstavnika HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a i SDA oko formiranja vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji mogao bi u konačnici riješiti problem oko uspostavljanja Vijeća ministara BiH
■ Ako je vjerovati procjenama čelnice ŽO HDZ-a 1990 Slavice Josipović, izrečene nakon današnjeg sastanka u Travniku predstavnika županijskih organizacija četiri stranke koje su dobile najviše glasova na izborima u SBŽ-u, sve bi se trebalo okončati do kraja ovog mjeseca.

Politička stabilnost

Domaćini sastanka bili su predstavnici dva HDZ-a, Slavica Josipović i Nikola Lovrinović (predsjednik ŽO HDZ-a BiH), a u razgovorima su sudjelovali Bajro Makić iz SDA, sadašnji v.d. premijer, i Senad Selimović iz SDP-a BiH, oba dopredsjednici stranaka na razini SBŽ-a. Makić je nešto ranije napustio sastanak zbog, kako je rečeno, obiteljskih obveza i priprema za sjednicu Vlade, a trojka koja je ostala do kraja je održala pres na kojem se ispostavilo kako se još ne zna o čemu su točno razgovarali.
Složili su se da se razgovori nastave u petak u sjedištu Županije. S obzirom na to da su stranački vrhovi postigli dogovor da u HNŽ-u na čelu Vlade bude Hrvat, a predsjedavajući županijske Skupštine Bošnjak, u SBŽ-u bi trebalo biti obrnuto – na čelu Vlade Bošnjak, a predsjedavajući Skupštine Hrvat.

– Pokušali smo otvoriti pitanja koja su bitna za političku stabilnost ove županije. U nastavku ćemo puno ozbiljnije pristupiti svemu, a u međuvremenu predstavnici županijskih odbora će u koordinaciji sa predsjednicima stranaka na razini BiH detaljnije dogovoriti eventualne nedoumice koje su možda izrečene na ovom sastanku. U biti, mi smo otvorili puno pitanja, pa i pitanja rada ove vlade u odlasku, kazao je Nikola Lovrinović, dodavši da su svi voljni da “ovo raščistimo do kraja koliko je to u našoj kompetenciji”.

Slavicu Josipović ohrabruje činjenica da su se na najvišoj razini dogovorili čelnici četiri stranke da se formira vlast na nivou županija HN i SB i ona vjeruje da će nakon uspostave vlasti, “ako Bog da, u kolovozu biti formirana državna vlada, tj. ministarsko vijeće”.
– Danas smo pokazali jednu visoku dozu tolerancije, razumijevanja, uvažavanja i znamo da nam je svima u interesu da se formira stabilna, jaka, čvrsta vlada, gdje će biti odgovorni, kompetentni, stručni ljudi. Dotakli smo se i svih problema, a u narednom mandatu ova vlada koja će biti sastavljena od HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a i SDA će sigurno dati određene rezultate, odgovore na mnoga pitanja, a prije svega kako izaći iz ove krize. Sigurno ćemo biti spremni dati značajan učinak da se to prevaziđe, rekla je Slavica Josipović.

Nema naredbe

Senad Selimović, dopredsjednik ŽO SDP-a SBŽ-a, naglasio je da nema mandat govoriti o bilo kakvoj drugoj vladi osim ove koja čeka odluku Ustavnog suda BiH.
– Ne sporim da je bilo razgovora „gore“ između predstavnika stranaka, ali mi nismo dobili zapovijed da ovdje razgovaramo o nekoj novoj vladi. Prvenstveni cilj je bio da razgovaramo o poslovima koje treba da obavlja tehnička vlada ili vlada u odlasku. No, mi ne bježimo, ukoliko predsjednici stranaka dogovore da se otvore razgovori, ali to nije u našoj kompetenciji, naglasio je Selimović.
Nastavak razgovora u petak pokazat će koliko su i o čemu se uspjeli dogovoriti predstavnici četiri stranke.

Krišto i Lagumdžija

Iz izvora bliskim dva HDZ-a se provlači priča kako je blizu dogovor oko uspostavljanja Vijeća ministara BiH. Po toj verziji bi na čelo (ipak) došla Borjana Krišto, za koju su stranke platforme isticale da je “zadnja osoba kojoj bi to dopustili” dok bi navodno mjesto ministra vanjskih poslova bilo ponuđeno lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

Oslobođenje / eni-news

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

-Trenutačna temperatura zraka u Vitezu je 18 stupnjeva C. Vjetra nema. Tlak zraka iznosi 964 hPa, dok je relativna vlažnost zraka 74 %.