Nastavak intenziviranih aktivnosti nadležnih inspekcija u FBiH

U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, svi nadležni inspekcijski organi Federalne uprave za inspekcijske poslove u skladu s naredbama kriznih stožera nadležnih ministarstava zdravstva, kao i preporukama nadležnih zavoda za javno zdravstvo, prioritetno su usmjereni na aktivnosti intenzivnog praćenja implementacije obveznih epidemioloških mjera na terenu, a u cilju sprečavanja daljnjeg širenja i suzbijanja infekcije Covid-19 na području cijele Federacije BIH.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove je priopćeno da je osiguran i dodatan broj inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije, odnosno puni angažman raspoloživih kapaciteta, kao i provođenje timskih nadzora u dosta ograničavajućim kadrovskim uvjetima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je već ranije ovlastila dodatan broj inspektora kako bi se osigurala kumulativna nazočnost inspekcijskih organa na teritoriji FBIH, kao pomoć i potpora županijskim inspekcijama.

Inspekcijski organi intenzivno rade na provođenju odredbi Zakona zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH  i provode pojačane inspekcijske nadzore od kraja svibnja mjeseca s fokusom na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/županijskih kriznih stožera, ali i rad po prijavama građana. 

Federalna uprava za inspekcijske poslove po zaprimljenim brojnim predstavkama građana, u prethodnom periodu izvršila je  timske inspekcijske nadzore na području Županije Sarajevo, Zeničko-dobojske te Hercegovačko-neretvanske županije, uz kontrole nad implementacijom mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta na području Neuma.

Prilikom kontrole hotela, trgovina i ugostiteljskih objekata federalni inspektori su konstatirali nepravilnosti u domenu nepridržavanja ili neadekvatnog provođenja minimuma epidemioloških mjera, ali i nepravilnosti po pitanju fiskalizacije.

Prema trenutno dostupnim podacima, federalni inspektori su u kontroli pridržavanja epidemioloških mjera od početka srpnja do početka rujna izvršili 513 inspekcijskih nadzora, prilikom čega su izdana 42 prekršajna naloga s financijskim teretom od  80.500 KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove napominju da je u periodu od ožujka do završetka kolovoza, prema objedinjenim podacima koje su dostavile županijske inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora, u pogledu kontrole epidemioloških mjera ukupno izvršeno 14.993 inspekcijskih nadzora.

U tom periodu doneseno je 1.735 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečeno 479 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od  810.815 KM, te 12 mjera o zabrani rada. Prema trenutno dostupnim podacima, u mjesecu kolovozu je izrečeno 4.953 mjera samoizolacije za osobe koje su ostvarile rizičan epidemiološki kontakt.

Što se tiče načina djelovanja inspekcija, restriktivan stav u smislu stroge primjene kaznenih odredbi i sankcija iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH imao je za učinak povoljne rezultate po pitanju discipline, odgovornosti i uozbiljenja subjekata nadzora na terenu. Shodno navedenom, u posljednje vrijeme se prilikom kontrola hotela, ugostiteljskih objekata i trgovina bilježi izvjestan broj manjkavosti u smislu nepravilne primjene i provođenja obvezujućih mjera, ali se u vrlo kratkom roku otklanjaju nedostaci i o istom obavještava postupajući inspektor, navodi se u priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako je prema uputama epidemiologa u prethodnom periodu zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih osoba s većim brojem zaposlenih nastavljene su i usmjerene kontrole po pitanju provođenja kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih lica koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je tijekom ovih usmjerenih nadzora konstatiran korektan nivo pridržavanja kriznih planova pripravnosti u općinama na području Županije Sarajevo (Centar, Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Hadžići) i javnim poduzećima,  uz potrebu za otklanjanjem nedostataka u kriznim planovima pripravnosti određenog broja subjekata nadzora.