Naša sreća, Vitez bez smeća: Potpisan Memorandum o suradnji Općine i NVO-a

Općina Vitez potpisala je memorandum o zajedničkoj suradnji s predstavnicima nevladinih organizacija, javnih institucija i poduzeća koji u svojim programskim ciljevima imaju zaštitu i unapređenje okoliša.

“Imajući u vidu sve prisutniju problematiku otpada i stvaranja divljih deponija na području općine Vitez pokrenuli smo inicijativu da potpisivanjem memoranduma zajedno radimo na rješavanju ovoga problema”, priopćeno je iz Općine Vitez.

Potpisnici memoranduma će, ukoliko primijete da netko odlaže nepravilno i nedopušteno otpad i uništava na bilo koji način životnu okolinu isto prijaviti općinskoj inspekciji zaštite okoliša, koja će postupiti sukladno zakonskim propisima. Poseban naglasak stavljen je na organizirano dovoženje otpada u većim količinama na nedopuštena mjesta gdje se stvaraju divlje deponije.

U skladu s mogućnostima svi potpisnici će zajedno sudjelovati u akcijama čišćenja i uređenja grada i mjesnih zajednica.

“Općina Vitez će, također, sukladno proračunskim sredstvima podržavati i druge aktivnosti na zaštiti okoliša, koje će provoditi potpisnici ovoga memoranduma, a posebno one projekte za čije realiziranje sredstva budu osigurana od drugih razina vlasti, domaćih i stranih institucija. Svrha potpisivanja ovog memoranduma o suradnji je i podizanje svijesti građana općine Vitez o potrebi očuvanja i zaštite okoliša”, naglašeno je u priopćenju za javnost Općine Vitez.

Potpisnici Memoranduma o zajedničkoj suradnji s Općinom Vitez su Udruga sportskih ribolovaca Vitez, Ekološka udruga “Kremenik” i “Jelinjak”, Hrvatsko planinarsko društvo “Vitez”, Planinarsko društvo “Zabrđe”, Lovačka organizacija “Kruščica”, Lovačka organizacija “Vitez”, Eko udruženje “Vrioci”, Šumarija Vitez i Županijska uprava za šumarstvo.

Općina Vitez ostavila je mogućnost potpisivanja memoranduma i sa svim drugim nevladinim organizacijama, javnim institucijama i poduzećima koji će raditi na zaštiti i unapređenju okoliša na području općine Vitez.