Napokon izabrana nova Vlada Hercegovačko-neretvanske županije

Nakon 401 dan, u srijedu, 9. studenog, točno u podne Skupština Hercegovačko-neretvanske županije imenovala je županijsku Vladu na čelu s premijerom Denisom Lasićem, s 23 glasa “za”, 1 “protiv” i 2 “suzdržana”.

Tako je danas tijekom sjednice Skupština HNŽ-a za županijskog ministra unutarnjih poslova izabrala  Marija Šulentu (HDZ BiH), za ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Radenka Mirića (SDP), za ministra financija imenovala Samira Hadžihuseinovića (SDP), za ministra prometa i veza Iliju Cvitanovića (HDZ 1990), za ministra obrazovanja, znanosti , kulture i sporta Zlatka Hadžiomerovića (SDA), za ministar graditeljstva i prostornog uređenja Suada Hasandedića (SDA), za ministra gospodarstva Amera Zagorčića (SDP). Ministar zdravstva je Mladen Bošković (HDZ BiH), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović (HDZ BiH), ministar za pitanja branitelja je Marinko Petrić (HDZ 1990), a ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša je Semin Borić (SDA).

Zastupnik SDA u županijskoj Skupštini Zijad Mušić je jedini glasovao protiv predloženog sastava Vlade HNŽ-a zbog, kako je kazao, vlastitih principa koji nisu ispoštovani.
“Danas sam svojom odlukom ispoštovao svoj osobni stav (…) Nekome na žalost, a nekome na sreću što se ovaj moj stav poklopio sa stavovima Gradskog odbora i kadrovske komisije centrale SDA”, izajvio je Mušić novinarima istaknuvši kako je smatrao da će u ovoj novoj vladi biti neki novi ljudi.

Lasić je u izjavi novinarima kazao kako kako su građani ove županije dobili timsku vladu koja je spreman raditi.
U izjavi novinarima zastupnik SDP-a u županijskoj Skupštini Aner Žuljević je kazao kako će vrijeme pokazati kako će ova Vlada raditi, ali kako očekuje da će biti timska i profesionalna.
Inače, sjednica Skupštine je kasnila s početkom zbog pregovora u SDA.

“Vladala je neizvjestonst zbog kadrovske križaljke SDA. Međutim, i tu eru smo završili”, izjavio je Žuljević.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Ramiz Jelovac kazao je kako je bio neizvjestan početak sjednice zbog personalnih rješenja u pojedinim strankama.

Komenitirajući reakciju Zijada Mušića, Jelovac je kazao kako je pravo svakog zastupnika da stoji iza svog principa. Ustvrdio je kako unutarstranačkih problema u SDA nije ni bilo, a različitih mišljenja jeste, te da će toga uvijek biti i dalje.

Nakon stanke u radu Skupštine, novoizabrani ministri su dali svečanu prisegu.