Naplata RTV pretplate putem računa za električnu energiju najfunkcionalnije rješenje

Sindikalna organizacija BHRT-a i Udruženje BH novinari organizirali su u Sarajevu projekciju dokumentarnog filma “Izgubljeni signal demokracije” o Javnom RTV servisu u Grčkoj koji je zatvoren prije dvije godine odlukom tadašnje Vlade, a kao uvod u debatu o budućnosti BHRT-a.

Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić rekao je da se u jednom ne mogu usporediti s Javnim RTV servisom u Grčkoj, a to je da su oni bili u dobroj financijskoj situaciji prije ukidanja. Dodao je da žele pokazati bh. javnosti i medijima da je moguće ukinuti javni RTV servis, iako neki europski standardi tvrde suprotno, te da su današnja projekcija filma i debata organizirani kako se to ne bi dogodilo BHRT-u.

Bajić je rekao da će, zajedno s rukovodstvom, raditi na rješavanju problema naplate RTV pretplate, ali da o tome ipak odlučuje Parlamentarna skupština BiH zbog čega bi trebalo formirati ad-hoc komisiju za rješavanje tog pitanja. Po njegovim riječima, najbolje rješenje bi bilo striktno poštivanje Zakona o Javnom RTV servisu a po pitanju finaciranja postoji mogućnost naplate RTV takse putem računa za električnu energiju.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla je da će održati slične debate s kolegama s Federalne TV i RTRS-a, kao i s bh. parlamentarcima jer do kraja godine ima dovoljno vremena da u Parlamentarnu skupštinu BiH bude upućen prijedlog funkcionalnog rješenja naplate RTV takse.

I ona je mišljenja da bi naplata RTV takse putem računa za električnu energiju bilo najfunkcionalnije rješenje, iako postoji još nekoliko prijedloga.