Nakupci u BiH traže domaći med za arapsko tržište, pčelari sumnjaju na mogućnost velike prijevare

Cijena meda prve klase, kakav se proizvodi u BiH, u luksuznim trgovinama arapskih zemalja doseže cijenu veću od 100 KM po kilogramu, doznaje agencija Patrija. Prema saznanju agencije, sve je više trgovačkih tvrtki u Bosni i Hercegovini koje traže med od bosanskohercegovačkih pčelara, a koji navodno žele plasirati u arapske zemlje, piše Večernji list BiH.

Stoga bh. pčelari upozoravaju da bi se s domaćim medom mogla dogoditi velika prevara. Bosanskohercegovački pčelari proizvode med svjetske kvalitete, potražnja za njim je velika, ali nemaju dovoljne količine za izvoz, pa se pribojavaju da bi nakupci u želji za brzom i lakom zaradom med mogli uvoziti iz drugih zemalja, a onda ga prodavati pod etiketom Bosne i Hercegovine, što bi moglo nanijeti veliku štetu bh. pčelarima.

Samir Omerović, predsjednik Saveza udruga pčelara SŽ-a, pozvao je nadležne institucije u BiH da pojačaju kontrole uvoza i izvoza meda iz BiH, kako se ne bi dogodila ista ili slična situacija kao s izvozom mesa u Tursku ili voća i povrća u Rusiju. Podsjetimo, kada bh. uzgajivači stoke nisu imali dovoljne količine za turske kupce, počeli su meso uvoziti iz trećih zemalja, prepakirati ga u BiH, a onda Turcima to isto meso prodavati pod bh. proizvod. Pronevjera je primijećena i kod izvoza povrća iz BiH u Rusiju. I u jednom i u drugom slučaju zemlje uvoznice su otkrile prijevare i uvele sankcije prema BiH.

“Bh. pčelari bi se mogli organizirati i ponuditi med na svjetsko tržište, ali samo ako bi se pojavio kupac koji bi ponudio ozbiljnu cijenu za naš med. A to bi značilo minimalno 30 KM po kilogramu. Nažalost, bojim se da netko misli kako u BiH može kupiti med po tri ili četiri eura, a podavati ga u arapskim zemljama po pedeset ili sto eura”, kazao je Omerović za Patriju.

Prema njegovim riječima, med koji proizvode bh. pčelari svjetske je kvalitete i potražnja za njim velika, ali pčelari još uvijek ne proizvode količine meda koje bi mogle osigurati kontinuiran izvoz.