Nakon više od 50 godina Šveđanima Volvo više nije omiljeni automobil!

Najprodavaniji automobil u Švedskoj 2016. bio je Volkswagen Golf, što je prvi put nakon više od pola stoljeća da ta titula nije pripala Volvu

Od ukupnog broja kupljenih novih automobila u zemlji, udio Golfa iznosi 5,9 posto, dok je kod Volva ta brojka 5,7 posto te se odnosi na tri modela. Objavila je to švedska nacionalna automobilska udruga, piše BBC, prenosi tportal.hr.

Zadnji put Volvo nije bio na vrhu liste najprodavanijih automobila 1962., kada ga je isto tako pretekao jedan model njemačkog Volkswagena, legendarna Buba.

Unatoč tome što je automobilsko poslovanje Volva trenutačno u vlasništvu kineske kompanije, grupe Zhejinag Geely Holding, Volvo se i dalje doživljava kao istinski švedski brend.

S više od jednog automobila na pet stanovnika, ili 21,5 posto, Volvo i dalje ima najveći udio na ukupnom švedskom tržištu automobila, a slijedi Volkswagen s 15,7 posto.

Udruga je istaknula kako je u 2016. zabilježena rekordna prodaja novih automobila, 372 tisuće, oko osam posto više u odnosu na 2015., što se zahvaljuje jačanju gospodarstva.

Izvor

Prethodni članakPronađen pas
Sljedeći članakVedran Vrhovac velika nogometna nada NK Vitez