Nakon penzionera i doktora, na ulice izlaze i nezadovoljni poljoprivrednici

Nedavni prosvjedi, kada se ispred zgrade Vlade Federacije BiH okupilo blizu 15.000 umirovljenika, tražeći od vlasti da se nakon 20 godina konačno riješe njihovi problemi, pokrenuli su lavinu prosvjeda koji se održavaju u FBiH.
Ustrajni u zahtjevima
Podsjećamo, umirovljenici su mirnim prosvjedima u Sarajevu izrazili nezadovoljstvo zbog neusvajanja novog Zakon o mirovinskom i invalidnom osiguranju, piše Večernji list BiH. Nakon umirovljenika, svoje nezadovoljstvo jasno i glasno izrazili su i liječnici koji su od ponedjeljka krenuli u masovne prosvjede s kojima, kako kažu, neće prestati sve dok ne postignu željeni cilj.

Naime, zdravstveni djelatnici u FBiH traže novi kolektivni ugovor koji će jamčiti ista prava neovisno o tome u kojem dijelu ovog entiteta rade. Nezadovoljni svojim trenutačnim položajem, liječnici u gotovo svim županijama već su krenuli u štrajk.

Iz ZH županije naveli su kako će danas održati štrajk upozorenja od 8 do 9 sati. – Molimo pacijente za toleranciju (hitna pomoć će raditi) i suradnju jer zdravstvenim djelatnicima osobni dohodak nije povećan 10 godina – navodi se u priopćenju iz Neovisnog sindikata zaposlenika u domovima zdravlja ZHŽ-a. Kada je riječ o SŽ-u, premijer Elmedin Konaković sastao se s liječnicima konstatirajući nakon sastanka kako štrajkova više neće biti i da je načelno postignut dogovor.

– Štrajk liječnika ima samo jedan zahtjev – potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na razini FBiH i na razini županija u kojim su se stekli zakonski uvjeti za njegovo potpisivanje – navodi se u priopćenju Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Glas povisili i poljoprivrednici

Nakon umirovljenika i liječnika, svoj nezadovoljstvo izražavaju i poljoprivrednici. Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruge poljoprivrednika u FBiH, nakon jučerašnjeg sastanka doneseni su zaključci prema kojima će djelovati.

– Naš prvi zahtjev je da se ne usvoji rebalans od 7 milijuna i 700 tisuća KM, koji je predložio premijer. Potrebno je najmanje 20 mil. KM za izmirenje dugova od 2014. pa sve do kraja ove godine – kazao nam je Bićo. Dodao je da će tražiti da se za 2018. izdvoji 120 mil. KM za poljoprivredu, kao i da u izradi programa oko podjele sredstava sudjeluju poljoprivrednici.

Bilo je govora da se poštuju zaključci Parlamenta koji su doneseni 16. lipnja da Vlada od klirinškog duga izmiri dugovanja koja, prema riječima Biće, nisu ispunjena. Napominje da će, ako se na sljedećem zasjedanju Parlamenta ne uvaže svi zahtjevi, poljoprivrednici pokrenuti radikalne mjere i krenuti u štrajk.

 

vecernji.ba

Prethodni članakMjesna zajednica VITEZ I (Centar) poziva na Zbor građana
Sljedeći članakZa prinudnog upravitelja zgrada određeno JKP”Vitkom”d.o.o. Vitez