Nakon incidenta u Fojnici pet libijskih državljana deportirano iz BiH

Pet državljana Libije, koji su sredinom prošlog mjeseca doputovali na liječenje i rehabilitaciju u banjskom lječilištu “Reumal” u Fojnici, danas su odlukom Službe za poslove sa strancima deportirani u matičnu zemlju.

Riječ je o libijskim ranjenicima koji su u noći s ponedjeljka na utorak sudjelovali u tuči gdje je jedan državljanin Bosne i Hercegovine lakše povrijeđen, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U provedenom postupku inspektori za strance došli su do saznanja da su deportirane osobe i u ranijem periodu u fojničkim ugostiteljskim objektima stvarali probleme izrazito incidentnim ponašanjem.

Zbog remećenja javnog reda i mira platili su novčane kazne po prekršajnim nalozima koje im je izdala fojnička policija, te su odmah stavljeni pod nadzor Službe za poslove sa strancima smještanjem u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Služba je ovoj grupi libijskih državljana zbog nepoštivanja javnog poretka BiH poništila vize i izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ponovnog ulaska u naredne tri godine.

Slični problemi evidentirani su i u svibnju prošle godine kada je grupa libijskih ranjenika boravila na rehabilitaciji u sarajevskoj banji “Terme”. Tada je ukazano na mogućnost otkazivanja gostoprimstva u BiH, odnosno poništenja viza i protjerivanja iz naše zemlje ukoliko se slični incidenti ponove.

Svi strani državljani koji borave u BiH dužni su poštovati njen pravni poredak svjesni činjenice da neće biti toleriran, već sankcioniran bilo koji vid nepoštivanja Ustava i zakona naše zemlje, navodi se u priopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.