Nakon dvogodišnje procedure Vlada usvojila izmjene Prostornog plana 

Nakon dvogodišnje procedure Vlada Županije Središnja Bosna na sjednici u četvrtak u Travniku usvojila je prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Županije za razdoblje 2005.–2025.godina.

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović (SDA) kazao je kako usvojeni prijedlog izmjena treba proći još skupštinsku proceduru.

“Jedan je to od najznačajnih dokumenata za SBŽ. Pokazatelj je svih budućih tokova kad su u pitanju gospodarstvo i razvoj kantona, to je nešto što otvara investicije. U postupku smo davanja dozvola kad su u pitanju vjetroparkovi i drugi obnovljivi izvori energije. Čekajući ovaj dokument izgubili smo dosta vremena, ali drago mi je što je danas usvojen. On sad ide u skupštinsku proceduru i očekujemo pokretanje ozbiljnih projekata u SBŽ”, rekao je Šečibović.

Ministar znanosti, mladih, kulture i sporta i koordinator ministara HDZ-a u Vladi SBŽ Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je kako će izmjene Prostornog plana, nakon usvajanja u Skupštini, osigurati nove investicije.

“Važno je reći da je to zadnja intervencija na Prostornom planu koji vrijedi do 2025. godine. Na terenu je bilo potrebe da se taj dokument izmjeni a sama procedura trajala je dvije godine. Uz dvije manje korekcije danas na Vladi, to će biti tekst koji ide na Sabor i nakon usvajanja osigurat će investicije, zahvate u prostoru i bolji život ljudima ovdje”, rekao je Domić.

Kad su u pitanju male hidroelektrane, situacija je jasna.

“Koncesije koje postoje i koje su u završnim fazama vjerojatno će biti privedene kraju. Kad su u pitanju nove koncesije, tu se priča završava, neće ih biti. Općinska vijeća su zauzela jasan stav, kao i FBiH”, rekao je Šečibović za kraj.