Najviše neplaćenih kazni iz oblasti prometa u SBŽ ima vozač iz Viteza, duguje čak 21.290 KM

Teške prometne nesreće s najtežim posljedicama i veliki broj višestrukih povratnika koji čine prekršaje iz oblasti sigurnosti prometa najprije su alarmirali policiju u SBŽ-u koja je u protekla dva mjeseca poduzela niz preventivnih akcija, istaknuo je Faik Adilović, policijski komesar SBŽ-a.

Moramo stati u kraj povratnicima u činjenju prometnih prekršaja. Sarajevo, Zenica i Tuzla rade to na način da oduzimaju sredstva izvršenja”, kazao je za travnik-grad.info komesar Adilović na sastanku s predsjednicima općinskih sudova u SBŽ-u.

Komesar Adilović je iznio i podatke prema kojima su višestruki povratnici u činjenju prometnih prekrašaja dužni preko milijun maraka za neplaćene kazne. Predsjednik Općinskog suda Travnik, Goran Dujić, te predsjednice općinskih sudova u Bugojnu, Jajcu i Kiseljaku: Randžana Hadžiebegović – Haračić, Safija Cerić i Božana Banduka, zajedno sa svojim suradnicima iznijeli su svoje viđenje situacije, razmotrili iskustva iz drugih županija, nakon čega je donesen i zaključak.

Aktualni trenutak nam nalaže takve aktivnosti, mada je aktivnosti bilo i u prehodnom periodu. Donijeli smo jedan zaključak da će se to intenzivirati protiv višestrukih prekršitelja. Donesen je zaključak da sve policijske stanice zajedno s općinskim sudovima krenu u te aktivnosti kako bi se sigurnost građana u SBŽ podigla na još više razine i postigla generalna i specijalna prevencija”, kazao je Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku.

Da problem s prekšiteljima prometnih propisa zaista ima velike razmjere svjedoči podatak da je policija u protekla dva mjeseca oduzela 400 prometnih dozvola i to mahom zbog vožnje u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem opojnih sredstava, a zabilježen je i značajan broj slučajeva vožnje bez položenog vozačkog ispita.
Na kraju su usuglašene i aktivnosti u pogledu oduzimanja vozila počiniteljima šumskih krađa, te kod oduzimanja oružja u kaznenim predmetima.

Dogovoreni su točno uhodani mehanizmi na osnovu kojih će se oduzimati sredstva izvršenja, u ovom slučaju vozila, od višestrukih povratnika u vršenju prometnih prekršaja. Na taj način nastojat će se poboljšati sigurnost. Aktivnost je počela u određenim policijsim stanicama”, kazao je Rusmir Prohan, glasnogovornik policijskog komesara.

Na području općine Kiseljak, oduzeta su tri motorna vozila, s obzirom da do sada izrečene kazne nisu postigle svrhu kažnjavanja i vlasnici vozila su nastavili s vršenjem prekršaja za koja će, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, Općinskom sudu Kiseljak biti predloženo oduzimanje vozila, kao sredstvo izvršenja prekršaja.

Najlošije stanje je u Vitezu gdje višestruki povratnici u vršenju prekršaja iz oblasti prometa duguju preko 294 tisuće KM. Samo jedan vozač s područja ove općine duguje za kazne 21.290 KM. Slijedi Travnik gdje nesavjensi vozači duguju 223 tisuće KM, a rekorder ima dug od 20.267 KM. U Kiseljaku su vozači napravili prekršaje u iznosu od 149 tisuća KM koje nisu platili, a u Bugojnu od 113 tisuća KM. Ima i svijetlih primjera,a to je Donji Vakuf gdje ukupni dug svih vozača za kazne iznosi 3.380 KM.

Prethodni članakU jutrošnjoj nesreći na Kanarama ozlijeđene dvije osobe
Sljedeći članakAmel Tuka izabran za sportaša 2016. godine