Najveća zapljena cigareta u BiH: Vozio 292.500 kutija cigareta vrijednosti 1,6 miliona KM, vozač uhićen

Sluzbenici Uprave za neizravno oporezivanje ostvarili su rekordnu zaplijenu cigareta na prostorima Bosne i Herecgovine. Spriječili su pokušaj krijumčarenja 585 kartona cigareta ukupne tržišne vrijednosti 1.608.000,00 KM.

Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave z neizravno oporezivanje izvršili su detaljan pregled teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore.Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 kartona (292.500 paklica cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene „crnom tržištu“ Europske unije.

Aktivnosti na terenu su provedene na osvnu naredbe Suda BiH i uz odličnu saradnju s Tužiteljstvom BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz člana 210a.  Krivičnog zakona BiH, Tužizeljstvu BiH biće podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju protiv osumnjičenog lica.

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje nastavljaju dalje sa prikupljanjem dokaza u vezi s navedenim krivičnim djelom. Tereteno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao kao sredstvo izvršenja kaznenog djela, dok je lice inicijala K. M. lišeno slobode.