Najniža mirovina u FBiH bit će povećana za cijelih 11 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj 130. sjednici odluku o povećanju najniže mirovine za 3,2 posto.
S obzirom na to da je najniža mirovina u FBiH u jsiječnju 2019. godine iznosila 348,06 KM, može se zaključiti da se umirovljenici mogu nadati povećanju od najmanje 11 KM.

Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH, Vlada će zadužiti Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Predložena odluka je na dnevni red uvrštena nakon što je Federalni zavod MIO 8. siječnja ove godine dostavio obrazloženje financijskog stanja, u kojem je navedeno da je trenutno stanje u kojem se nalazi ovaj zavod veoma povoljno, s izraženim pozitivnim trendovima.

Prema prikazanom financijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih mirovina za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatoirano je da postoje realne financijske mogućnosti za povećanje.

Podsjećamo, u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2018. godine 106.208 korisnika dobilo je uvećanu mirovinu za 5, odnosno 10 posto.