Najmlađa ministrica u povijesti Švedske je Bosanka

Bosanka Aida Hadžialić (27) postala je najmlađa ministrica u novoj vladi Švedske, koju je u petak predstavio premijer Stefan Löfven. Aida je imala samo pet godina kada je njena obitelj izbjegla iz ratom zahvaćene BiH, točnije iz Foče.

“Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe – kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku”, napisala je Hadžialić na svom blogu.

Članovi njene obitelji nedugo nakon dolaska u Švedsku dobili su smještaj i posao, a Aida je krenula u školu.

U politiku se uključila sa 16 godina, nakon ubojstva švedske političarke Anne Lindh. Pridružila se Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU). Diplomirala je pravo 2010. godine, nakon čega je postala gradonačelnica Halmstada. Sa 27 godina postala je najmlađa švedska ministrica u povijesti te zemlje. Predvodi Ministarstvo obrazovanja.

Prošle godine završila je na 10. mjestu na popisu najvećih talenata u Švedskoj. Na ovogodišnjim izborima nije uspjela ući u švedski parlament, ali joj je potom švedski premijer Stefan Löfven ponudio mjesto ministrice.

Premijerov poziv došao joj je sa prikrivenog broja, dok je ručala sa momkom. Obavljanje funkcije najmlađe ministrice u Švedskoj izgleda da joj uopće ne predstavlja problem.

“Mislim da ću dobro obavljati svoju funkciju. Oko mene je sjajan tim”, dodala je Aida, prenose švedski mediji.

Izvor