Najezde gubara i stjenica zabrinjavajućih razmjera u BiH

Iz Komore sanitarnih inženjera FBiH kazali su da je u posljednje vrijeme bilo više građana koji su se žalili na gubare, odnosno na alergiju, crvenilo i svrab – izazvano pojavom ovih štetočina koje najviše muke zadaju poljoprivrednicima i šumarima.
“Pretežno su ugroženi dijelovi tijela koje ne pokriva odjeća. Ipak, zasad se ne može kazati da je riječ o nekoj opasnoj pojavi jer nisu napadnuti disajni organi, niti alergija izaziva neke teže posljedice.

Suzbijanje se vrši kombinacijom mehaničkih, bioloških i hemijskih mjera, s tim da mehaničke i biološke mjere imaju isključivo preventivni karakter”, kazao je Amar Ibrulj, predsjednik Komore sanitarih inženjera FBiH.

“Uništavaju poljoprivredne usjeve i šume. U istočnim dijelovima naše zemlje gusjenice su opustošile ogromne šumske površine, a poljoprivrednici strahuju da će ostati bez jesenske žetve. Napadnuti su i voćnjaci, kao i sve povrtlarske kulture: kupus, paprika, mrkva, krompir”, kazao nam je Ibrulj.

No, kako je već ranije navedeno, gubari nisu opasni po živote građane, koliko su problema povećanjem putovanja i drugih vrsta kretanja donijele stjenice – jer je prtljag jedan od najčešćih načina njihovog širenja.

Iz Komore sanitarnih inženjera FBiH dali su i savjete kako se unaprijed zaštititi od stjenica:
– Perite i sušite posteljinu na najvećoj dopuštenoj temperature
– Uklonite sve stvari koje stvaraju nered i prepreke kako biste lakše uočili stjenice
– Pregledajte vaš dom nakon izleta, gostiju koji su prespavali ili selidbe
– Pažljivo pregledajte namještaj, prije svega polovni, prije nego ga unesete u vaš dom
Još jedan od načina je očistiti sobu, a preostale tkanine kao i stvari za koje osoba nije sigurna da li ima stjenica staviti u vreću i vakumski zatvoriti na najmanje tri dana. Ova procedura će eliminirati i preostale bube. Ovo se može uraditi i s plišanim igračkama, kao i jastucima.

Također se savjetuje čišćenje cijele kuće usisavačem. Posebna pažnja bi se trebala usmjeriti ka rupama i napuklinama koje se mogu naći u zidovima ili podu. Kada se sve to usisa, vrećicu iz usisavača je potrebno dobro zatvoriti i baciti.

Prethodni članakPlaća u kuharima i konobarima i građevinarima 552, a u osiguranju 1.482 KM
Sljedeći članakPrva zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske