Najezda vukova u SBŽ

Samo u protekla tri mjeseca vukovi su na području kojim gazduje Lovačko društvo Travnik zaklali dvadeset lovačkih pasa. Najveći broj pasa vukovi su ubili na području Suvog dola podno planine Vlašić gdje je nedavno organizirana i hajka na vukove.

Samo u jednom danu ubijena su tri vuka, a još dva ranjena.
– Mi smo bili gosti kod Lovačkog društva Travnik iz Travnika i sudjelovali smo u lovu na vuka. Za kratko vrijeme ubili smo dva mužjaka i jednu ženku, a još dva vuka ranili.
U posljednjih nekoliko dana mještani su blizu sela Suvi Dol vidjeli čak 16 vukova.

Više se vukovi ne plaše i silaze u sela jer vjerojatno u šumi više i nema divljači, odnosno hrane za njih. Jedan od lovaca koji je bio s nama u lovu na vukove prepoznao je glavu svoga lovačkog psa kojega su vukovi rastrgali. Plakao je kao malo dijete, izjavio nam je Mirko Šarić iz Viteza koji je ubio jednoga od ova tri vuka. Mirko Šarić je i prije tjedan dana ubio jednog vuka na Svacama kod Viteza, a prema riječima Ljube Čate iz Zaselja kod Viteza, na tom i području Zabrđa kreće se veliki čopor vukova koji napadaju stoku. U Gaćicama kod Viteza zaklali su veće tele.

Slobodan Ličanin dodaje da su vukovi ubili čak šest pasa ispred obiteljskih kuća u Gučoj Gori, Mehuriću, Suvom Dolu, Ričicama… koji su bili vezani na lancu.
– U ovom lovu na vukove sudjelovala su 42 lovca i lov je bio uspješan jer su odstrijeljena tri vuka starija od tri godine. Sljedeće subote ponovno organiziramo lov na vukove, rekao je Slobodan Ličanin iz Lovačkog društva Travnik.

Srećko Stipović/Večernji list