Najbolji bh. studenti slikarstva otputovali u Milano, među njima i Vitežanin Martin Frljić

Studenti akademija likovnih umjetnosti Nina Novaković iz Banje Luke, Martin Frljić iz Širokog Brijega, Sonja Bjeleš iz Trebinja i Ajla Salkić iz Sarajeva osvojili su studijsko putovanje u Milano jer su njihovi likovni radovi dobili najbolje ocjene.

Radovi ovih umjetnika dio su izložbe studentskih radova koju organizira EU info-centar u BiH u suradnji ss Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Akademijom likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega.

Ovi radovi bili su najbolji među 48 izloženih, i to po 12 iz svake od ovih akademija.

Vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra za kulturu RS Milica Kotur rekla je da Ministarstvo podržava mlade umjetnike, jer umjetnost sama po sebi nema granica, kao što ni suradnja mladih umjetnika ne bi trebalo da ih ima.

Predstavnica EU info centra Alma Telibečirević rekla je da je izložba finalni proizvod suradnje četiri akademije umjetnosti iz BiH, koja je započela u proljeće prošle godine.

– Svaka akademije je dobila temu kojom su se studenti bavili kroz likovni izraz, rekla je Telibečirević.

Ona je precizirala da je banjalučka likovna akademija imala temu “Vode i životna sredina”, akademija u Širokom Brijegu temu “Djeca i obrazovanje”, sarajevska akademija temu “Ljudska prava”, dok su se studenti trebinjske likovne akademije bavili kulturnim i prirodnim nasljeđem.

“Jedan sam od 4 studenta iz BiH, koji su odabrani da studijski borave na jednoj od najboljih likovnih Akademija, Akademija Likovne umjetnosti Brerra u Milanu. Danas imam prezentaciju, prvenstvo o sebi (gdje sam stavio fotografiju grada Viteza, jer tu sam odrastao ) i o Akademiji u Širokom Brijegu”, istaknuo je Martin Frljić za Vitez.info portal.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS Zlatan Klokić, predstavnici banjalučke gradske uprave, te dekani i profesori sve četiri likovne akademije.