Najavljuje se ekstremno toplo ljeto na Balkanu

Dugo razdoblje toplog vremena, uključujući i nekoliko opasnih toplotnih valova obilježit će vremenske prilike tijekom ljeta širom južne i istočne Europe, objavio je AccuWeather.com.

Dugo, toplo ljeto i duža razdoblja s temperaturama iznad prosječnih za to doba godine obuhvatit će prostor od Italije do Balkanskog poluotoka, piše Klix.ba.

Nasuprot tome, stanovnici Velike Britanije i Irske neće se baš ugrijati ovog ljeta, a između ovih područja s različitim vremenskim prognozama naći će se zemlje od Francuske do Češke s čestim olujnim vjetrovima.

Naša regija posebno u srpnju i kolovozu očekuju opasne vreline i temperature iznad 32 stupnja celzijusa koje će se zadržavati i duže od tjedan.

“Rekordno visoke temperature moguće su tijekom najintenzivnijih toplotnih valova”, upozorava meteorolog Alan Reppert.

Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji prijeti najveća opasnost od vrućina, a meteorolog Tyler Roys dodaje da će drugi problem predstavljati smog i loša kvaliteta zraka.

Ekstremne vrućine u južnoj i istočnoj Europi ograničit će količinu padalina, što će povećati rizik od suše usprkos natprosječnim padavinama od siječnja do travnja.

Širom Balkana nastavit će se stradanje usjeva koji su već pogođeni proljetnom hladnoćom, a sada im slijede nedostatak padavina i intenzivna toplota tijekom ljeta.

Prethodni članakFIS-ov Kućni sajam u Vitezu i Gračanici 12. i 13.5.
Sljedeći članakNovalić: Nije upitna isplata mirovina, trošarine najsigurniji način da se pokrene gradnja