Najavljeni štrajk u osnovnim školama je odgođen

Nakon objavljivanja priloga u medijima o štrajku dvije tisuće nastavnika u osnovnom obrazovanju Srednjobosanske županije od ponedjeljka, reagiralo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta na čelu s ministrom Jozom Jurinom moleći da se odgodi štrajk i ponovno sjedne za pregovarački stol.

Pregovarački stol

„Nakon što sam dao izjavu za Večernjak da idemo u štrajk od ponedjeljka zbog malih plaća i nepoštivanja već dogovorenih koeficijenata za plaće, pozvao me Jozo Jurina, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, te zamolio da još jednom sjednemo za pregovarački stol kako bismo iznašli kompromisno rješenje za povećanje plaća. Za srijedu smo zakazali sastanak sa sindikatom koji predstavlja nastavnike koji rade po planu i programu na bosanskom jeziku, a onda ćemo ponovno sjesti s ministrom. Ako bude čvrste volje da svi popustimo u svojim zahtjevima i nađemo kompromisno rješenje, moguće je da štrajka ne bude. U protivnom, štrajk je neminovan“, izjavio je Goran Puletić, predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku.

Posljedice za djecu

Ako dođe do najavljivanog štrajka, najviše posljedica snosit će djeca koja neće moći redovito pohađati nastavu.
U tom slučaju, srednjoškolci koji su u završnim razredima bi bili u najvećim problemima budući da se na jesen moraju upisati na jedan od fakulteta, a to je neizvedivo ako im bude nedostajalo nastavnih sati. Nadati se da će i predstavnici sindikata zaposlenih u obrazovanju, kao i predstavnici resornog ministarstva imati dovoljno razumijevanja i uspjeti iznaći dogovor kako ne bi došlo do štrajka.
Valja naglasiti kako štrajk u obrazovanju prijeti i u HB županiji gdje bi zbog neformiranja Vlade moglo doći do blokade svih institucija, a samim time i škola.

S.S., M.M/ VL